pietricica turism

Guvernul României ar putea discuta luni, 5 august, majorarea accizelor la ţigări şi unele băuturi răcoritoare, precizează surse oficiale, citate de Agerpres şi TVR.

Acciza la ţigarete se va majora din septembrie, de la 483,74 lei/1.000 de ţigarete, la 503,97 lei/1.000 de ţigarete. “Este o compatibilizare cu o directivă europeană. Trebuie adoptată până la finele anului. Impactul va fi de 159 milioane lei în 4 luni”, au precizat sursele oficiale citate de Agerpres.

Tot din septembrie, Guvernul României vrea să introducă o taxă pe zahăr pentru unele băuturi răcoritoare. “Taxarea se va face în funcție de concentrație. Băuturile răcoritoare cu peste 5 grame de zahăr la suta de mililitri ar urma să fie taxate cu 80 de bani până la un leu pe litru. Această măsură ar avea ca scop scăderea consumului produselor nesănătoase. Taxa ar urma să fie încasată direct de la producători, iar impactul la bugetul de stat, pentru 4 luni, este estimat la 320 de milioane de lei”, anunţă TVR.

Această din urmă măsură a atras protestele USR, care acuză că prevederile au fost… copiate dintr-o iniţiativa legislativă a senatorului Adrian Wiener. (ZCH NEWS)