vaca

Crescătorii de vite din zonele defavorizate pot depune, începând cu această săptămână, cererile pentru obținerea sprijinului financiar acordat din fonduri europene, pentru anul 2013, indiferent că au în grajduri vite de carne sau de lapte. Potrivit anunțului Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA), de aceste fonduri pot beneficia ”crescătorii de vaci de lapte sau de bivolițe de lapte, dar și fermierii care dețin ferme de taurine din rase de carne sau metiși cu rase de carne”. ”Condițiile generale pe care trebuie să le îndeplinească fermierii vizează localizarea exploatațiilor în zonele defavorizate din România, iar bovinele din exploatațiile pentru care beneficiarul solicită ajutor specific trebuie să fie identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor – RNE. Solicitanții trebuie să dețină și registrul individual al exploatației”, se arată în același anunț.

În județul Neamț, programul de depunere a cererilor pentru programul de finanțare a crescătorilor de bovine nu a demarat chiar la data de 10 iunie, după cum era anunțat, tocmai pentru că, deși Guvernul a luat decizia și a făcut anunțul, acesta nu a apărut încă în Monitorul Oficial al României. APIA Neamț așteaptă publicarea Ordonanței de Guvern, cu tot cu metodologia de aplicare a programului, apoi va începe să adune cererile.

”După apariția normelor metodologice de aplicare a programului de finanțare le vom transmite către primăriile din comunele, unde există beneficiari ai programului. Abia după aceea putem primi cererile de finanțare. Anul trecut, de acest program au beneficiat aproximativ 2500 de crescători de bovine de carne și lapte. Exploatațiile sunt aceleași, iar, teoretic, numărul lor nu cred că va crește. În județul Neamț sunt 23 de astfel de zone defavorizate, în general localizate în partea de nord a județului, dar și în proximitatea municipiului Piatra Neamț”, a declarat Fănică Ambrosă, director adjunc APIA Neamț.

Irina CĂLIN

Articolul precedentNașpa români
Articolul următorElevii premianți, colecționari de diplome ieftine