Problemele de zi cu zi, unele situații limita în care ne regăsim la un moment dat, ne determină de multe ori să ajungem să apelăm la ajutorul unui specialist în psihoterapie.
Bineînțeles, în prima fază încercăm să ne redresăm singuri, căutăm soluții cu ajutorul cărora să ieșim din situațiile respective. Dacă nu reușim, apelăm la cei apropiați. Iar dacă nici aici nu găsim înțelegere și ajutor, nu ne rămân decât ședințele de psihoterapie.
Psihoterapeutul este persoana care, din exterior, privește lucrurile altfel. El este cel care în primă fază ne face să conștientizăm situația în care ne aflăm, să căutăm cauzele principale, urmând ca ulterior să găsească împreună cu noi variante pentru a ieși din impas.
Din acest motiv, este foarte important ca psihoterapeutul la ale cărui servicii apelăm să fie un profesionist bine pregătit. În acest sens, el trebuie să aibă pregătirea necesară, dar și o experiență în domeniu.
Cum ne dăm seama dacă am ales psihoterapeutul potrivit?
În cazul în care nu ajungem la un psihoterapeut prin recomandări primite de la alte persoane ce deja au colaborat cu acesta, ne putem da seama și singuri dacă am făcut alegerea potrivită.
- Chiar de la prima ședință ar trebui să simțim o anumită conexiune cu acesta. Doar așa ne putem deschide în fața lui și putem vorbi liber despre problemele și gândurile ce nu ne dau pace.
- Un psihoterapeut bun știe să se adapteze la nivelul nostru de cunoștințe și nu va folosi niciodată termeni de specialitate pe care doar cineva din domeniu le-ar putea înțelege. Ori, dacă o face, ne va explica exact ce înseamnă, în termeni uzuali.
- Un adevărat specialist nu va încerca niciodată să dea vina pe noi pentru lipsa progresului de-a lungul ședințelor. Va recunoaște atunci când se va afla într-un impas și va încerca să caute alte variante de soluții dacă cea inițială nu a funcționat.
- Se va comporta ca un profesionist și nu va permite ca ședințele să îi fie întrerupte de telefonul mobil sau de alți factori externi.
- Nu ne va judeca alegerile și comportamentul. Datoria acestuia este să ne înțeleagă, să empatizeze cu noi.
- Nu în ultimă fază, pshihoterapeutul nu ne va oferi soluții. Ci, împreună cu noi, va găsi perspective și ne va ajuta să o alegem pe cea care ni se potrivește.
Unde găsim psihoterapeuți buni, așa cum i-am descris mai sus?
O recomandare pentru cei ce caută să apeleze la un psiholog Bucuresti este Centrul PsihArt. În cadrul acestuia activează o echipă de profesioniști ce îndeplinesc toate aspectele enumerate anterior.
În funcție de problemele cu care ne confruntăm, putem opta pentru ședințe de psihoterapie individuală, de cuplu, consiliere parentală, psihoterapie de familie, dar și de ședințe de consiliere și psihoterapie pentru copii și adolescenți.
Accesând site-ul oficial al Centrului PsihArt, vom descoperi toate informațiile de care avem nevoie despre fiecare serviciu pe care acesta ni-l pune la dispoziție.