0:00

Astăzi, 1 septembrie, miniștrii Educației și Sănătății au susținut o conferință de presă pe tema condițiilor în care va începe noul an școlar.

Anul școlar în declarațiile miniștrilor: Telverde pentru întrebările părinților și fără declarație pe proprie răspundere, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMonica Anisie, ministrul Educației, a declarat că întrebările părinților și elevilor vor fi clarificate prin punerea la dispoziție a unui telverde. Directorii de școli și primarii care vor să acceseze fonduri europene vor avea la dispoziție un alt număr de telefon gratuit la care vor primi consultanță. Cât privește data de 14 septembrie, ministrul Educației a precizat: „Cred că revenirea la cursuri trebuie să reprezinte responsabilitatea noastră a tuturor, a părinților, a copiilor, a profesorilor, a autorităților publice locale, să realizăm cu toții un parteneriat, astfel încât riscul îmbolnăvirii să fie diminuat”.

Anul școlar în declarațiile miniștrilor: Telverde pentru întrebările părinților și fără declarație pe proprie răspundere, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiNelu Tătaru, ministrul Sănătății, a făcut o serie de precizări așteptate, inclusiv referitoare la declarația pe proprie răspundere ce trebuia asumată de părinți: „Nu va mai exista acea declarație pe propria răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea acelui triaj observațional din informarea părintelui sau observarea elevului, existența unui personal medical calificat care să facă triajul epidemiologic, existența unei zone de izolare unde copiii care prezintă simptomatologie respiratorie să poată fi la un moment dat cantonați până la o evaluare medicală, în contextul în care putem avea un diagnostic sau o supoziție de diagnostic. Nicio decizie nu va fi luată fără să aibă acordul părintelui. (…) El va fi însoțit de personalul didactic, ajunge în acea cameră, este anunțat părintele, vine părintele. Doar în cazul în care avem urgență imediată va fi solicitat 112 şi va merge la unitatea medicală. Împreună cu acel părinte și medicul din unitatea școlară se vor face evaluări și vor merge pentru consulturi suplimentare în unitățile medicale”.

*Cum vor învăța elevii se va ști abia pe 10 septembrie

Anul școlar în declarațiile miniștrilor: Telverde pentru întrebările părinților și fără declarație pe proprie răspundere, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Școlile vor lua decizia privind modul de derulare a cursurilor, prin consiliul de administrație, dar cu avizul Direcției de Sănătate Publică, a Inspectoratului Școlar și prin hotărâre aprobată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență: „Pe 7 septembrie se va prezenta evaluarea epidemiologică pe fiecare localitate, în funcție de care se va face deschiderea anului școlar în fiecare unitate de învățământ. Pe 10 septembrie, consiliul de administrație al școlii va prezenta CJSU, DSP și IȘJ scenariul la care s-au hotărât să înceapă acest an școlar. Evaluarea se face în teritoriu de DSP, IȘJ sub coordonarea CJSU”, a mai precizat ministrul Sănătății. Acesta a adăugat că, pentru scenariul verde, în școli trebuie asigurate distanțarea fizică, măști, circuite diferite pentru intrare și ieșire din școli, programul cursurilor diferențiat pentru a se evita aglomerația. Ministrul Nelu Tătaru a mai spus că la 3 cazuri de infectare în trei clase diferite vor fi suspendate cursurile în toată școala.

C.I.

Articolul precedentBătrână de 83 de ani, lovită cu pumnul în față de nepotul ei de 38 de ani
Articolul următorScurt ghid pentru a ne da seama dacă un psihoterapeut este bun