0:00

Scrisoare deschisă cu privire la evenimentele din Ucraina, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* România și Bulgaria trebuie acceptate în spațiul Schengen înainte de a fi prea târziu

Situația din Ucraina ar trebui să învețe Europa de Vest că amânarea securizării granițelor UE nu e o opțiune reală, iar adoptarea unor măsuri legale, normale, ar fi trebuit luată cu mult timp în urmă. Acțiunile rusești din Crimeea, dublate de răspunsul insuficient de convingător al Occidentului, au demonstrat că granițele estice ale Uniunii pot fi expuse pericolului dezintegrării.

Uniunea Europeană s-a construit într-o dinamică lentă, de discuții interminabile, în contextul problemelor de afaceri externe ale ultimilor ani. Procesul în care deciziile sunt luate este unul anevoios: poate fi ceva pozitiv pentru chestiunile interne, când este bine ca toate ideile să fie dezbătute și bine cântărite înainte de a se trece la fapte. Din păcate însă, în realitate, nu de puține ori interesele politice naționale sau blocajele tehnice au dus la celebrele amânări în luarea de decizii.

Într-adevăr, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen nu este neapărat o problemă de afaceri externe, dar ea trebuie evaluată prin prisma unor implicații ce vor avea efecte externe de lungă durată dacă ne vom lovi în continuare de un refuz.

În primul rând, acest lucru va sublinia în continuare că există un decalaj între Est și Vest, chiar și în interiorul Uniunii Europeane. Federația Rusă, aflată în prezent în cursul unei perioade de renaștere din punctul de vedere al ambițiilor teritoriale și geopolitice, vede deja continentul ca pe unul împărțit între propriile interese și cele ale Europei. Anii lungi de negocieri ne arată că Moscova are dificultăți în a abandona această abordare. De ce ar vrea atunci țările din Vestul Europei, precum Olanda sau Finlanda, țări interesate în mod normal să întărească Uniunea, să insiste pe această falsă diviziune?

În al doilea rând, trebuie menționat încă o dată faptul că România și Bulgaria au pus în aplicare în ultimii ani cele mai bune tehnologii și standarde de control la frontieră, tehnologii ce utilizează mijloace de securitate pe care unele state vechi membre ale zonei Schengen nu le aplică. Fortificarea granițelor este mai importantă ca oricând, dacă ne uităm unde se află noile puncte de criză ale continentului. Situația din Crimeea, ca și cea de pe teritoriul Republicii Moldova în Transnistria, pot reprezenta locuri vulnerabile, ușor exploatabile de către noi rețele criminale internaționale de trafic de droguri, bani, arme și ființe umane, ceea ce pune și mai mult în pericol securitatea Uniunii. Amânarea aderării României și a Bulgariei la spațiul Schengen va slăbi evident sistemul de apărare al Europei, iar acest lucru poate fi evitat numai prin promovarea unei zone Schengen unite și deplin integrate.

Nu în ultimul rând, statele membre UE ar trebui ca să învețe o lecție ca urmare a evenimentelor nefericite din Ucraina. Cu cât tergiversează mai mult o luare de poziție în fața unui actor puternic, consacrat și perseverent, cu atât mai sigur vor pierde oportunitatea de a-și întări granițele și de a consolida relațiile cu statele partenere. Oportunitatea de a aduce Ucraina mai aproape de UE a fost pierdută de mai multe ori în 2012 și 2013, din cauza manierei lente de luare a deciziilor la nivelul UE. Același motiv a dus la pierderea unei șanse pentru Georgia, sau chiar pentru Turcia de a se apropia de UE, și deci de valorile pe care aceasta le promovează. Lipsa de acțiune și de întârziere în relația cu țările strategice, cu atât mai mult cu cât vorbim de state UE, va conduce la apariția și mai multor probleme în viitor!

Prin urmare, invit guvernele din Europa de Vest care, din rațiuni politice interne, țin România și Bulgaria prizoniere într-o situație penibilă, să își reconsidere atitudinea! Fac apel către acei lideri europeni ce au mici interese electorale în sensul mulțumirii unor alegători xenofobi, să pună în balanță, așa cum se cuvine, viitorul concret al proiectului European! Le cer să își țină cuvântul și să accepte România și Bulgaria în spațiul Schengen! Toate criteriile legale, tehnice și politice sunt îndeplinite, iar în acest moment ne confrumtăm cu provocări strategice și de securitate. Orice alt nou motiv de amânare nu poate fi decât o gravă greșeală!

Norica NICOLAI,
Membră a Parlamentului European
Vicepreședintă a Subcomisiei de Securitate și Apărare

Articolul precedentPrimăria Bicaz își verifică donațiile lemnoase
Articolul următorCuliță Tărâță: ”Avem toată deschiderea să sprijinim fotbalul juvenil, dar banii să ajungă acolo!”

2 COMENTARII

  1. Nu inteleg de ce d-na Nicolai, vorbeste si in numele bulgarilor?
    Sunt sigur, ca Bulgaria are la randul ei un membru in parlamentul european sa le reprezinte interesele. Istoria ne-a demonstrat, ca „prieteniile” cu tarile vecine, au fost doar pe vorbe, cand a venit momentul sa o demonstreze, ne-au lasat balta.

Comentariile sunt închise.