În Piatra Neamț, cele mai multe școli nu și-au stabilit componența Consiliilor de Administrație (CA). Până la 14 septembrie, unitățile de învățământ trebuie să definitiveze schema CA. Astfel, în cele câteva zile care au mai rămas până la începutul noului an școlar, Consiliul Local, primarul și consiliul reprezentativ al părinților trebuie să-și numească reprezentanții. Potrivit actualei metodologii de funcționare și organizare a consiliului de administrație din școlile din învățământul preuniversitar, CA se constituie din 7, 9 sau 13 membri.
„În cazul unităților de învățământ de nivel gimnazial, cu un singur rând de clase, consiliul de administrație este format din 7 membri, cu următoarea componentă: 3 cadre didactice, inclusiv directorul unității de învățământ, 2 reprezentanți ai părinților, primarul sau un reprezentant al primarului, un reprezentant al consiliului local. Directorul unității de învățământ este membru de drept al consiliului de administrație, din cota aferentă cadrelor didactice din unitatea de învățământ respectivă. Prevederile prezentului articol se aplică în mod corespunzător și pentru învățământul preșcolar și primar”, se arată în metodologie.
La începutul fiecărui an școlar, dar nu mai tarziu de data începerii cursurilor, CA hotărăște declanșarea procedurii de constituire a noului CA. Modificarea schemei de constituire a unui CA s-a făcut printr-o ordonanță de urgență, în luna iulie 2014. Decizia a fost puternic contestată pe motiv că noua formă a unui CA are posibilitatea de apolitiza și mai mult deciziile care se iau la nivelul unei școli. Primarul poate face parte direct din consiliile de administrație ale școlilor. Directorul adjunct al unității de învățământ mai este obligatoriu membru al consiliului de administrație. Reprezentanții elevilor nu mai participă în ședințele CA decât atunci când “se dezbat aspecte privind elevii”. Spre deosebire de anii trecuți, când președintele CA era ales din rândul cadrelor didactice, acum, președintele este automat directorul școlii. (M. TEODOROF