pietricica turism

Din seria nebunilor care aruncă o piatră în baltă și zece înțelepți n-o pot scoate, parlamentarii sunt pe cale să comită un act normativ, prin care părinții să primească liber de la serviciu în zilele când se închid oficial școlile, pentru a sta acasă cu copiii.

Inițiativa aparține unui deputat de Timiș, Marian Cucșa, care s-a inspirat din ninsorile din decembrie 2018. Potrivit site-ului banatulazi.ro, deputatul a depus deja în Parlament proiectul semnat de toți colegii săi de la ALDE și acesta urmează să fie dezbătut în comisiile de specialitate.

Proiectul prevede acordarea liberelor pentru unul din părinți în situația în care școala frecventată de copil se închide temporar, ”ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de autoritățile competente cu atribuții în domeniu”. Părintele ar urma să fie plătit pentru zilele libere primite, ceea ce înseamnă că angajatorul său va fi foarte fericit. Măsura nu se referă, însă, la toți părinții, ci doar la cei care au în grijă ”copii cu vârsta de până la 12 ani și copii cu dizabilități înregistrați în cadrul unei unități de învățământ”.

Am considerat binevenită, dar și normală o astfel de facilitate, deoarece nu toți părinții își pot lăsa copiii la bunici sau își permit să plătească o bonă”, a declarat deputatul Marian Cucșa pentru Banatul Azi. ”Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale, pe baza unei declarații pe proprie răspundere, semnată de ambii părinți, cu excepția familiilor monoparentale, depusă la angajator de părintele care va supraveghea copilul în perioada menționată. În cazul familiilor monoparentale, declarația pe proprie răspundere se semnează doar de tutorele legal al copilului. În cazul în care, în urma unor verificări, se constată că ambii părinți au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de prevederile prezentei legi. În cazul familiilor cu mai mulți copii, zilele libere se acordă unuia dintre părinți, respectiv tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale. Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului, este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare și se aplică tuturor angajatorilor din mediul public și privat”. (ZCH News)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.