Scandalul cu azilele groazei din Voluntari, care a dus la demiterea mai multor directori de instituții naționale ce coordonează protecția socială și subsecretari de stat și la demisia ministrului Muncii, încă nu s-a încheiat. În teritoriu se fac, de la începutul săptămânii, verificări la toate centrele rezidențiale pentru vârstnici. Urmează cele  destinate copiilor și persoanelor cu dizabilități.

Județul Neamț nu a fost ocolit de scandaluri, controalele scoțând la iveală delăsarea unor funcționari cu atribuții de control și faptul că unul dintre centrele destinate vârstnicilor, culmea, condus de un psiholog angajat al DGASPC Neamț, funcționa ilegal. Mai exact, un centru destinat să aibă grijă de sănătatea vârstnicilor, contra cost, nu a avut niciodată autorizație sanitară de funcționare. Oficial, acesta a fost înființat în această primăvară, neoficial, ar fi fost deschis încă de anul trecut.

Personajul aflat în centrul scandalului cu închiderea centrului rezidențial din Pângărați este Romeo Panaitescu, fost director al Căminului pentru persoane vârstnice din Roznov și președintele Societății de psihogeriatrie. Din ultima funcție și-a dat demisia, potrivit declarației sale, pentru ca activitatea centrului să nu aibă de suferit. Nu a renunțat însă și la salariul de la DGASPC.

WhatsApp Image 2023 07 13 at 20.28.48
Facebook / Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice din satul Pângărăcior

Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice din satul Pângărăcior, comuna Pângarați, situat la numai 10 km de Piatra-Neamț funcționează din martie anul acesta, adică de aproape 4 luni, având doar o licență provizorie pentru servicii sociale acordate vârstnicilor emisă de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. În acest centru erau îngrijite 21 de persoane vârstnice care astăzi, 13 iulie, au fost relocate. 10 dintre ei au fost preluați de aparținători și s-au întors în familie, alți 10 au fost mutați în Centrul Social Pietricica. Unul singur, în urma unei consultații primare realizate la Pângărați, a fost spitalizat la SJU Piatra-Neamț pentru îngrijiri paleative.

În centru au mai fost găsite igrasie și infiltrații într-un grup sanitar, condiții igienico-sanitare precare în camere, materiale de igienă personală în cantități insuficiente, unele spații de cazare neigienizate și angajați care nu au făcut cursuri de noțiuni fundamentale de igienă. DSP, pe lângă suspendarea activității a mai dat o amendă de 40.000 de lei.

În celelalte centre amenzile au curs.

Luni, la 11 centre rezidențiale pentru persoane vârstnice (opt private și trei publice), au fost date 13 amenzi în valoare de 485.000 de lei. Marți, în 8 centre private și 3 publice destinate vârstnicilor, 15 amenzi în valoare de 312.900 de lei și 13 avertismente. Miercuri, după verificarea a 9 centre private și 3 publice care ofereau servicii sociale unui număr de 171 beneficiari, urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 26 de avertismente și 14 amenzi în valoare totală de 248.400 lei.

Angela Croitoru

Articolul precedentEtapa naţională a Concursului internațional „Tineri în pădurile Europei” are loc în Parcul Natural Vânători Neamț
Articolul următorAutoturism răsturnat pe cupolă la Târgu-Neamţ
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.