0:00

Scandal la județ. Au câștigat gunoaiele!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* PDL-PSD-PP-DD l-au pus pe Mircea Pintilie șef la Eco Neamț

* USL a mai explodat o tură în fața PNL

* managerul proiectului pe deșeuri a atras atenția că există pericolul blocării întregii proceduri

* Claudiu Stafie (PDL): ”Este o decizie politică!”

* Culiță Tărâță: ”Spuneți celor interesați, dlui. Ștefan și dlui. Arsene că va fi licitație internațională, transparentă, nu cum vor ei!”

Ședința extraordinară de Consiliu Județean s-a transformat încă o dată într-una ordinară în sensul peiorativ al cuvântului. Chiar de la început, s-a văzut clar că monstruoasa coaliție, care nu putea fi nici măcar imaginată înainte de alegeri, PSD-PDL, la care s-a alipit și PP-DD, va funcționa ca mașinărie compactă de vot.

Ce au înjurat Arsene&PSD în campanie, ce-au scuipat Ștefan&PDL în aceeași campanie, acum se dovedește a fi un monolit atras de un singur pol: controlul asupra investițiilor din județ. Intransigența lui Arsene s-a topit în fața mirajului comisioanelor de la Apa Serv, Troleibuzul și, mai nou, în fața sistemului integrat de gestionare a gunoaielor din județ. Strâns uniți în jurul gunoaielor, consilierii PSD, PDL și PP-DD au dat cu tifla PNL-ului și l-au propulsat pe Mircea Pintilie ca șef la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Neamț. Imediat după vot, un consilier se întreba, retoric, dacă asociația are sau nu un apartament de serviciu la Piatra Neamț.

Ședința, în ciuda unor dispute verbale, s-a desfășurat conform planului de la partid, sub semnul alianței de care vorbeam, iar, la un moment dat, UNPR și PNL, împreună cu președintele Consiliului Județean, au părăsit sala. Cei rămași, 20 de bucăți, l-au ales președinte de ședință pe Dan Manoliu (PSD) și au votat proiectul cu gunoaiele.

* Miza și riscurile

Proiectul a fost împins sub nasul consilierilor după ce a început ședința, ca propunere a lui Claudiu Stafie (PDL), și făcea referire la înlocuirea lui Gabriel Vișan (PNL) din ADI Eco Neamț.

Se cuvine să deschidem o paranteză în care să vorbim despre Eco Neamț. Este asociația care, alături de Consiliul Județean, gestionează proiectul pe deșeuri, care a semnat contractul de finanțare pe proiect cot la cot cu CJ Neamț. În ADI se regăsesc toți primarii din județ, pentru că toate cele 5 orașe și 78 de comune vor beneficia de proiectul european. Una din funcții aparține CJ-ului, funcție cu caracter strict de reprezentativitate, care nu e remunerată, nu are nici măcar drept de veto, dar care este importantă prin prisma activității viitoare din cadrul sistemului integrat de deșeuri, întrucât va stabili procedurile de licitație, regulamentul de salubritate, viitorii operatori de salubritate și amplasamentele platformelor de gunoi. Proceduri care, după cum explica Mariana Popa, manager de proiect, deja sunt în întârziere, tocmai din cauza schimbărilor prea dese a reprezentantului CJ Neamț. A fost Mircea Pintilie în mandatul său trecut, a fost Gabriel Farcaș cât era vice la județ, apoi Gabi Vișan. ”Pe 24 avem convocată a doua ședință AGA la Eco pentru că trebuie rezolvată de urgență problema locațiilor și spațiilor de depozitare a deșeurilor. Dacă schimbăm acum ceva, va trebui făcută modificarea în actele constitutive, durează 60 de zile la Registrul Comerțului și riscăm să blocăm proiectul pe deșeuri, că nu se pot demara procedurile de licitație. Eu n-am nimic împotrivă să fiu schimbat, dar riscăm să blocăm proiectul”, a spus Gabi Vișan.

Mariana Popa a detaliat: ”Este a treia oară când schimbăm președintele Eco Neamț. Ca să putem delega gestionarea depozitului de deșeuri, să facem regulamentul de salubrizare, studiul de oportunitate și contractele, trebuie să fie componența stabilită. Dl. Vișan are demersurile deja făcute la Judecătorie, AGA urma să ia act de acestea și să putem continua. Lucrările la depozitul județean sunt aproape gata și el trebuie predat operatorului de salubritate. Deja avem puțin timp la dispoziție pentru pregătirea licitației care să desemneze operatorul! Pericolul este să nu mai avem unde duce deșeurile și, doi, depozitul nu poate fi predat operatorului! Va trebui pus în conservare, cu costurile aferente. Nu mai avem timp efectiv să schimbăm președintele, să amânăm convocarea AGA! Sunt pași instituționali care trebuie parcurși – notificare la judecătorie, acolo durează 30-60 de zile, apoi hotărâre de Consiliu pentru reprezentativitate, apoi convocarea asociaților ca să aleagă președinte, apoi înregistrarea la Registrul Comerțului… Asta înseamnă cel puțin 3 luni! Or, noi trebuie să scoatem la licitație în noiembrie!”.

Scandal la județ. Au câștigat gunoaiele!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Este o decizie politică”

Un dialog spumos și edificator s-a purtat între președintele Culiță Tărâță și consilierul Claudiu Stafie, atât la începutul ședinței, cât și la momentul dezbaterii proiectului, respectând crescendo-ul.

C. Tărâță: N-am proiectul, n-a ajuns la mine. Plus că se încalcă algoritmul.

C. Stafie: Algoritmul este valabil numai la societățile comerciale. Eu am depus acest proiect și dvs sunteți obligat să-l supuneți plenului pentru a fi introdus pe ordinea de zi.

C. Tărâță: Suplimentăm ordinea de zi numai pentru probleme urgente, cum zice legea. Pe 28, săptămâna viitoare, avem ședință ordinară. Care-i urgența de nu-l putem lăsa până atunci? Ne facem de râs, oameni buni!

C. Stafie: Azi am depus proiectul, azi îl discutăm. L-am depus pentru că este o decizie politică. Și atât!

C. Tărâță: Spuneți celor interesați că va fi licitație internațională aici! Așa să le spuneți! Să nu creadă că… Așa să spuneți și dlui. Ștefan și lu’ domnu’ Arsene.

C. Stafie: Îmi mențin punctul de vedere, să suplimentăm ordinea de zi.

C. Tărâță: Nu văd urgența! Care-i urgența?!

În actul II, momentul dezbaterii și votului, vorbele au fost mai grele.

C. Tărâță: Oameni buni, noi avem urgență să dăm drumul la proiect, nu să-l schimbăm pe dl. Vișan! Așa ceva… să facem rău conștient unui proiect de interes pentru tot județul…!?

C. Stafie: Domnu’ președinte, lăsați, că PDL a adus proiectul în județ…

C. Tărâță: PDL l-a dijmuit, așa cum a făcut cu toate investițiile din județ. Și la Teatru la fel s-a făcut cu proiectul…

C. Stafie: Și p-ăla tot PDL l-a adus!

C. Tărâță: PDL l-a adus și tot el l-a muls!

Scandal la județ. Au câștigat gunoaiele!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

UNPR se retrage, președintele trage cortina

Consilierii UNPR au anunțat că se retrag și-au părăsit sala. Președintele Culiță Tărâță le-a urmat, nu înainte de a spune, clar și tare: ”Faceți ce vreți, dar să știți că licitația la proiect se va face cu toată transparența, nu cum vor unii. Că acolo problema adevărată e cu tarifele de salubrizare! Că unii aduc cu 40 de lei metrul cub, iar alții, din oraș, aduc la 88 de lei! Eu nu subscriu la asta”. Și-a plecat.

Și PNL s-a ridicat și-a părăsit sala.

Buimacă, social-democrația rămânea…

20 de consilieri au rămas în urmă, uitându-se unii la alții și toți la secretarul Daniela Soroceanu. Care i-a anunțat că nu poate conduce ea ședința, răspunzând astfel întrebării mute din privirile lor: ”Dl. președinte a terminat ședința”.

”Doamna Soroceanu, sunteți secretarul județului sau al dlui. președinte? Rămâneți în sală”, i-a spus același Stafie. A rămas, le-a citit din lege că, în absența președintelui, o ședință poate fi condusă de un vice doar în situațiile prevăzute de lege, că, dacă un vice nu poate, intervine celălalt, tot în condițiile legii și că, dacă niciunul din vicepreședinți nu poate, conduce un consilier, dar tot în condițiile legii. Care, a opinat ea, nu sunt întrunite în situația de față, fapt pentru care ea va ataca orice decizie se ia cu privire la proiectul în discuție. Ea a spus, ei au ignorat, Manoliu a fost ales șef de ședință, a supus proiectul la vot și s-a votat, cu 20 din 20, numirea lui Mircea Pintilie ca președinte la Eco Neamț. Unde a mai fost și pe când era el vice, în mandatul trecut, când și-a tras și locuință de serviciu. Și rămân două întrebări. 1. Qui prodest? și 2. Apartamentul, cum e cu apartamentul?

Articolul precedentDraga Olteanu Matei la 80 de ani
Articolul următorAstăzi, la Biblioteca judeţeană. Cenaclul de joi: Ingrid Alexandra Botescu

3 COMENTARII

  1. Speram candva ca daca ajunge la butoane unul cu buzunarele doldora se va concentra pe condus comunitatea si mai putin pe „mosmondeli”. M-am inselat amarnic. Imi provoaca sila incrancenarea lui Tarate si atitudinea de „il presidente” cand adulmeca „mierea”. A uitat ca a ajuns in functie cu ajutorul PDL alaturi de care , sub sigla APEL, a candidat la alegeri ? A uitat ca la parlamentare a mers sub sigla USL alaturi de PSD ? Acum ii pute ?
    Adevarul ca PNL si UNPR vor sa izoleze PSD in Neamt pt ca acestia sa nu poata pune in practica ceea ce au promis in campanii. In aceste conditii PSD s-a vazut nevoit , pt a forma o majoritate in consiliu, sa „coabiteze cu PDL – pt ca deciziile importante pentru nemteni trebuie luate.

  2. consilul judetean e o adunatura de fosti comunisti care isi fac interesele lor personale si asta se vede din activitatea acestor alesii fara scupule care cu legea in mana ne fura fara sa raspunda parca ar fi interloppi de prima clasa . oare cand se va trezii poporul roman.

Comentariile sunt închise.