De ani de zile, cu un plus în ultima perioadă, între unii comercianţi de la poalele Cetăţii Neamţ s-a iscat un scandal. Gheorghe Mantea, alături de soţia şi fiica sa, deţine un chioşc tip artizanat chiar la intrarea pe drumul care urcă la obiectivul istoric. Ei oferă turiştilor, ca şi ceilalţi comercianţi, diverse suveniruri. Activitatea se desfășoară pe baza unui contract de concesiune a terenului în suprafaţă de 8,5 mp, din data de 2 noiembrie 2010, pentru care se plătesc 100 de euro mp/an. Durata concesionării este de 15 ani. De mai multă vreme, familia Mantea este revoltată de faptul că un alt comerciant, respectiv Liliana Mandache, îşi amplasează măsuţele şi chioşcul de suveniruri la mijlocul drumului care urcă spre cetate.

tg cetate comercianti 1 1De mai multă vreme, a început să se dea voie unei familii să-şi amplaseze mese şi chioşcuri în pădure, pe Aleea Cetăţii, chiar dacă nu este domeniu public şi aparţine Silvicului. Cine i-a dat aprobare acestei familii să se amplaseze acolo? Nu vă mai zic că nu au case de marcat şi nu dau bonuri la clienţi. Adică noi ceilalţi comercianţi stăm aici jos la intrare, iar ea stă sus. Noi plătim taxe şi impozite. Legea nu e aceeaşi pentru toţi? Am făcut nenumărate adrese şi plângeri la primărie. Nu s-a rezolvat nimic. Anul trecut au început să se construiască căsuţe de lemn în pădure, pe aleea care urcă la cetate. Au distrus tot spaţiul verde. Noroc că au venit cei de la Silvic şi le-au dărâmat. Noi suntem cetăţeni de bună credinţă, plătim statului român şi la bugetul local, dar vrem să ştim dacă acolo sus pe alee sunt suprafeţe scoase la licitaţie, ca să ştim şi să ne înscriem şi noi. Că aşa ar fi normal. Să fie scoase la licitaţie, nu date pe ochi frumoşi şi ilegal. Păi aşa vrem şi noi să ne amplasăm chişcuri şi măsuţe acolo sus, pe alee. Nu e normal ca familia Mandache să stea şi ea jos, aici cu noi, să-şi vândă marfa? S-a umplut paharul. Simţim că suntem bătaia de joc a cuiva. Şi ceilalţi comercianţi de lângă mine sunt revoltaţi, dar unora dintre ei le este frică să vorbească“, a declarat Gheorghe Mantea.

tg cetate comercianti 2Primăria Târgu-Neamţ a trimis o adresă către Consiliul Judeţean (CJ) Neamţ pe această speţă şi i s-a răspuns. La rândul ei, Primăria a trimis răspunsul primit către familia Mantea, prin Serviciul Urbanism şi Amenajarea teritoriului. Iată ce spune CJ Neamţ: “Mesele comercianţilor situate la intrarea în pădure pe Aleea Cetăţii sunt pe terenul aparţinând Direcţiei Silvice Neamț şi nu pe domeniul public al oraşului. Pe terenul ce aparţine domeniului public, sunt amplasate 3 căsuţe ale căror concesionari care deţin contracte de concesiune pe teren, respectiv: Mantea Gheorghe şi Elena, Pascalina Mihai, II Lungu Constantin şi două Acorduri de Amplasare pentru închiriere teren-activităţi sezoniere (conform HCL nr. 241 din 29.11.2016), respectiv Mandache Florin II şi Scutaru Mihai”.

tg cetate comercianti 3tg cetate comercianti 4“Primăria, prin HCL, poate da în amplasament un spaţiu în închiriere pentru o lună de zile. Familia care şi-a amplasat pe drumul care duce spre Cetate plăteşte o chirie de 300 lei pe lună. A închiriat 3 metri pătraţi, pentru care plăteşte 71 de lei pe metru pătrat. Există HCL prin care poţi da în chirie, în amplasament, un teren pentru o lună de zile. Pe linie economică, acei comercianţi nemulţumiţi de această familie se pot adresa instituţiilor abilitate. Noi am acordat acel amplasament pe domeniul public. Din ce ştiu, acea familie este una necăjită, au locuinţe sociale şi au şi o grămadă de copii. Această familie îşi câştigă existenţa din această activitate”, a precizat primarul Daniel Harpa. (C.T. STURZU)

Articolul precedentApel la voluntari pentru curățarea Lacului Izvorul Muntelui
Articolul următorArbitri de la București pentru PNL Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.