0:00

SCANDAL ÎN LUMEA MEDICALĂ: Pacienţi vânduţi cu 5 € bucata!, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Vând praxis medicină de familie în județul Neamț, rural, 1.600 înscriși, 1.300 asigurați, preț avantajos, negociabil”.

Așa sună un anunț de pe site-ul www.viațamedicală.ro, unde se vinde, se închiriază și se cumpără aproape orice ține de mediul sanitar. Adică medicamente, aparatură medicală, mobilier, servicii de dezinfecție și chiar… praxis.

Colegii de la „Mesagerul de Neamț” au sunat  la numărul afișat al vânzătorului de praxis, și au aflat că medicul de familie care își vinde cabinetul, cu tot cu pacienți, este din comuna Bahna, „la 12 km de Buhuși și 25 de km de Roman. Se acordă spor de zonă pentru că drumul din localitate spre cabinet este neasfaltat”. Prețul? „Cam 5 euro de pacient. Dar putem negocia la fața locului. Eu zic că este destul de avantajos prețul, vă recuperați banii destul de rapid. Sunt persoane, sunt servicii, sunt copii, este o școală foarte mare care este chiar lângă cabinet. Primăria este la 3 kilometri, iar celălalt medic din comună este la distanță”. Cam așa a sunat oferta medicului, prețul fiind de 8.000 de euro.

SCANDAL ÎN LUMEA MEDICALĂ: Pacienţi vânduţi cu 5 € bucata!, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Anunţul publicat de VIAŢA MEDICALĂ

Această practică a apărut în 2006, după emiterea unui ordin al Ministerului Sănătăţii care reglementează metodologia de preluare a cabinetelor medicilor de familie şi de cedare a listelor de pacienţi, practică numită oficial “praxis de medicină de familie”. Astfel, „preluarea activităţii poate fi realizată de către un medic specialist de medicină de familie, persoană fizică, ori de o unitate sanitară cu profil de medicină de familie, în formele de organizare prevăzute de lege, prin reprezentantul legal, în care cel puţin un medic este confirmat în această specialitate”. Listele pot fi preluate prin vânzare, schimb, donaţie, testament, comodat, uzufruct şi prin aportul de capital social.

Conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate spune că procedura are la bază un temei legal, Ordinul 1322/2.11.2006, la articolul 5, unde se precizează că una dintre modalităţile de preluare a activităţii unui praxis poate fi şi vânzarea. Iar „medicii de familie pot cumpăra liste de pacienţi de la colegi care au renunţat la acestea, dar pacientul nu este obligat să accepte transferul”, a declarat, ieri, 16 martie, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Dr. Mihaela Covrig, președinte al Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, consideră că este dreptul fiecărui medic să își vândă cabinetul, dar nu și persoanele de pe listă. „Este dreptul fiecărui medic, atunci când urmează să iasă la pensie sau să îşi schimbe domiciliul, să îl vândă. Poate lua bani pe mobilier, pe spaţiu, pe aparatura medicală, dar nu pe persoanele de pe listă. Pacienţii nu sunt legaţi de cabinet, ei pot merge la orice medic de familie îşi doresc. Un medic îşi anunţă din timp pacienţii atunci când urmează să renunţe sau să vândă. Dacă sunt şi medici care cer bani atunci când vând praxisul, pentru fiecare pacient de pe listă, atunci să le fie ruşine!”.

Articolul precedentNEAMŢ: Pensiunea „Aristocratis”, premiată la Fashion Tourism Awards
Articolul următorNEAMŢ: Nu s-a putut ascunde nici în Italia!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Pacientii nu numai ca nu sunt obligati sa ramana pe lista medicului cumparator dar ar trebui ca nici macar sa nu se prezinte la acel medic decat pentru a-si lua fisa. Poate asa va fi demontata aceasta practica de vanzare-cumparare de liste cu pacienti care sunt folosite pentru a stoarce bani nemunciti,banii din asigurarile platite de noi.

Comentariile sunt închise.