Azi noapte în Durău au fost -11 grade, iar pe Toaca -18. Astăzi, 8 februarie, pârtia din Durău este plină și mulți turiști au urcat în masivul Ceahlău. Oamenii se bucură că a nins, puțin e adevărat, dar sunt totuși câțiva centimetri de zăpadă, și se bucură, de asemenea, că este frig și ”mai mor microbii”, mai ales că am avut o iarnă blândă și secetoasă.

Cu 10 ani în urmă, erau -20 de grade constant, câte o lună jumătate, două, și nu mai aveam 70 de avertizări de coduri nu știu de care”, spune Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț. ”Acum, la temperaturi absolut normale, se emit tot felul de coduri, se fac ședințe, videoconferințe și colegii prefecturale absolut inutile. Probleme pot fi doar în caz de viscol și atunci, în orice țară normală la cap, se închid drumurile expuse și se duc femeile gravide, din timp, la spital, să nu nască acasă. În rest, ce e atâta panică? Trăim de la Codul galben în sus. Sau avem situații de-a dreptul absurde, de genul risc de avalanșă în Ceahlău până joi, avertizare emisă de ANM. În Ceahlău sunt 5-10 centimetri de zăpadă. Și până joi este riscul! După joi ce se întâmplă? Riscul de avalanșă crește până ce zăpada se topește sau se produce fenomenul. ANM a stabilit că până joi! Și a mai stabilit că la 5 centimetri de zăpadă se poate produce o avalanșă. Măcar cei care anunță risc crescut de întuneric pentru următoarele două nopți, sunt simpatici”.

C.M.

Articolul precedentDe luni, expoziție de pictură Vasile Trăistariu, la Biblioteca “Kirileanu”
Articolul următorIonel Arsene candidează pentru șefia CJ Neamț, candidații pentru locale propuși după sondaje și măsurători

1 COMENTARIU

Comments are closed.