pietricica turism

Administratorii a șase firme au fost amendați de inspectorii de muncă, pentru că au folosit 10 persoane la „negru”. Nimeni nu mai riscă închisoarea, după noile reglementări, dar amenda este de 20.000 lei de fiecare om găsit la muncă, fără ca patronul să-i fi încheiat contract individual. Aceasta face ca, la un calcul simplu, costurile cu un salariat ce vine pe furiș la muncă să fie mult mai mari decât erau înainte, când amenda era de 10.000 lei pe fiecare om neangajat și dosar penal angajatorului care era prins cu mai mult de 5 persoane fără contracte.

Controalele derulate luna trecută de inspectorii de muncă la 170 de societăți comerciale au mai scos la iveală faptul că la câteva firme au fost întârzieri la înregistrarea actelor de angajare pentru 38 de persoane, deși termenul legal pentru transmiterea în registrul general de evidență al salariaților (electronic) este cel târziu cu o zi înainte de începerea activității de către angajat.

“Au fost aplicate un număr de 11 sancțiuni contravenționale pentru încălcări ale Legii nr. 53/2003 modificată și completată și H.G. nr. 500/2011. De asemenea, la  6 angajatori au fost depistate 10  persoane care desfășurau muncă nedeclarată și au fost dispuse 59 de măsuri pentru remedierea neconformităților”, a declarat astăzi, 15 noiembrie, în conferință de presă, Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț.

Pentru verificarea condițiilor de muncă, inspectorii au mers, în luna octombrie, la 126 de unități economice din Neamț, la care au fost găsite 96 de abateri, firmele fiind sancționate cu avertismente. (C.I.)