* „Sunt mândru că, în cei doi ani și jumătate din mandatul meu, am sărbătorit al doilea cetățean din comuna Agapia ce a împlinit vârsta de 100 de ani”, a spus primarul Neculai Nastasă

Duminică, 16 noiembrie, la ora 11, în sediul Primăriei Agapia era mare forfotă și emoție. Primarul Neculai Nastasă, împreună cu mai mulți aleși locali, cât și generalul (r) Pruteanu, comandantul Bălțătescu de la Centrul Județean Militar și alți doi ofițeri, îl așteptau pe Vasile Iacob, pentru a-l sărbători la împlinirea frumoasei vârste de 100 de ani. Bătrânelul, de loc din satul Săcălușești, a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani, chiar dacă a trecut prin cel De-al Doilea Război Mondial, chiar dacă a fost rănit la Cotul Donului și chiar dacă „a mâncat mălai amar”, așa cum bine preciza unul din ofițerii prezenți.

 Cetăţean de onoare

Primarul Neculai Nastasă, vizibil emoționat, l-a întâmpinat pe bătrân, însoțit de soția sa de 98 de ani și de una din fete și ginere. Edilul a ținut să-l felicite pe bătrânul centenar și să-i aducă la cunoștință faptul că va primi titlul de Cetățean de Onoare al comunei Agapia, dar că va primi și un ajutor financiar de 2.000 de lei. „Stimați invitați, onorată prezență, domnilor consilieri, astăzi, în comunitatea noastră are loc un frumos și emoționant eveniment. Concetățeanul nostru, domnul Iacob Vasile, împlinește frumoasa vârstă de 100 de ani. În acest sens, Consiliul Local a hotărât să-i acorde titlul de Cetățean de Onoare la împlinirea acestei venerabile vârste. Avem deosebita plăcere să avem în mijlocul nostru pe domnul general Pruteanu, împreună cu domnul comandant Bălțătescu și alți doi ofițeri. Pe lângă titlul de Cetățean de Onoare, Consiliul Local a hotărât să-i acorde domnului Vasile Iacob și un mic sprijin financiar de 2.000 de lei. Sperăm cu toții ca la anul să ne întâlnim tot aici, la împlinirea vârstei de 101 ani. Sunt mândru că, în cei doi ani și jumătate din mandatul meu, am sărbătorit al doilea cetățean din comuna Agapia ce a împlinit vârsta de 100 de ani. Multă sănătate, nea Vasile”, a spus primarul Neculai Nastasă.

agapia centenar 05

Avansat în grad

Au urmat felicitările din partea comandantului Bălțătescu de la Centrul Județean Militar, care l-a anunțat pe bătrân că va fi avansat la gradul de căpitan, dând citire și unui mesaj de felicitare din partea Ministerului Apărării: “Am onoarea să-l salut pe domnul căpitan în retragere și vă rog să-mi permiteți să dau citire scrisorii trimise de Secretarul de Stat pentru Relația cu Parlamentul, Informare Publică și Creșterea Calității Vieții Personalului din Cadrul Ministerului Apărării Naționale, doamna Otilia Sava. Domnului căpitan în retragere Vasile Iacob, ziua dumneavoastră de naștere este un prilej onorant pentru a vă adresa cele mai calde și sincere urări de sănătate, fericire și viață lungă alături de cei dragi. La Mulți Ani!”, a precizat comandantul Bălțătescu.

Fapte de vitejie

Generalul în rezervă, Pruteanu a înmânat o Diplomă de Excelență bătrânului centenar pentru actele de vitejie de care a dat dovadă în cel De-al Doilea Război Mondial (1939-1945). Același general i-a conferit bătrânului de 100 de ani, o decorație ca însemn al împlinirii centenarului. „Când veți vedea această decorație pe pieptul acestui cetățean, să vă aplecați în fața lui, pentru că a făcut fapte de vitejie în război”, a menţionat și generalul în rezervă.

agapia centenar 06

75 de ani de căsnicie

Fata bătrânului centenar ne-a mărturisit că tatăl său are 7 copii, 16 nepoți și 21 de strănepoți și în același timp este impresionată de gestul primarului Neculai Nastasă de a nu uita veteranii de război care s-au sacrificat pentru țară: “Sunt tare bucuroasă că tata a ajuns la această vârstă și să le dea Dumnezeu sănătate la amândoi. Tata are 7 copii, 16 nepoți și 21 de strănepoți. Ne bucurăm că au ajuns împreună la vârsta asta, mai ales că au 75 de ani de căsnicie. Este ceva. Dar trebuie spus că au trecut și ei prin greutăți, dar au răzbit prin viață. Și acum umblă, dar vârsta și bolile își spun cuvântul. Noi, copiii, avem datoria să avem grijă de ei, așa cum au avut și ei la rândul lor, grijă de noi. În cel De-al Doilea Război Mondial, tata a fost rănit la Cotul Donului, dar cu toate astea el a fost la datorie. Tata are 41 de ani de pensie, iar împreună, mama și tata au un venit de pe urma pensiei de 1.050 de lei. Dar ei se descurcă cu acești bani. Este foarte frumos gestul domnului primar Nastasă. Toți primarii ar trebui să se gândească și la veterani, care au luptat pentru noi și s-au sacrificat pentru țară”, ne-a mărturisit și fata bătrânului centenar.

agapia centenar 07

La vot

La finalul solemnului eveniment și după fotografiile de grup, bătrânelul centenar, împreună cu soția, ajutați de familie, s-au îndreptat spre satul Săcălușești la secția de votare. Și la cei 100 de ani și în ciuda vârstei și a bolilor, cei doi bătrâni și-au exercitat dreptul de a vota. Un exemplu ce ar trebui urmat și de mai tânăra generație. (C.T. STURZU)

Articolul precedentTârgu-Neamț: Frică de BĂSESCU
Articolul următorPinalti si Cocoş au vrut să scape de gratii