Îngheţarea salariilor pentru mai multe categorii de salariaţi din România a provocat o reacţie în lanţ în rândul sindicaliştilor din poliţie, CFR şi educaţie. Liderii sindicali din partea poliţiştilor şi profesorilor au anunţat deja că pregătesc un calendar comun de proteste.

Protestul profesorilor

La sfârșitul săptămânii trecute, în 18 decembrie, viceliderul Gabriel Ploscă Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și președintele Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ Neamț declara pentru mesagerulneamt.ro că profesorii vor protesta pentru a obține majorarea salarială de 16% prevăzută de lege. „Noi, de la Neamț, vom fi prezenți la București pentru pichetarea Guvernului. Noi am pichetat Prefectura, așa că o delegație va merge miercuri pentru proteste la București. Se preconizează și o grevă de avertisment, apoi grevă generală! Noi nu vrem decât să se aplice legea 153 de salarizare unitară, conform căreia din ianuarie 2022 salariile în Educație să fie majorate la nivelul din grilă”, a precizat Gabriel Ploscă.

Sindicaliştii din Învățământ anunţă că vor începe pichetarea prefecturilor din judeţe şi acţiuni de protest în stradă, în capitală, de astăzi, nemulțumiţi de modul în care se aplică salarizarea.

Protestele profesorilor încep de astăzi, 20 decembrie, în Piața Victoriei și ar trebui să continue până miercuri, 22 decembrie, inclusiv.

Protestul angajaților CFR

Un protest spontan au făcut și mecanicii de locomotivă din CFR, care, în mai multe judeţe din ţară, au oprit lucrul în această dimineață între orele 08.00 – 10.00, protestul acestora neafectând, totuşi, mersul trenurilor.

„Oprirea spontană a lucrului este modul în care colegii noştrii protestează împotriva acestei a doua prorogări a Legii Statutului personalului feroviar. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă“, a precizat secretarul general al Federaţiei Sindicatelor din Transportul Feroviar din România (FSTFR), Ioan Ceuşan.

Guvernul a amânat aplicarea Legii statutului personalului din CFR pentru data de 1 ianuarie 2023, ceea ce ar însemna că, până atunci, nu vor fi majorări ale salariilor şi nici alte beneficii asimilate salariilor.

Gabriel Rodrigo Maxim, preşedintele  FSTFR, s-a întâlnit astăzi, la Bucureşti, cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, pentru a-i prezenta acestuia, din nou, revendicările sindicaliştilor.

Prima reacție publică a ministrului Sorin Grindeanu nu este încurajatoare el afirmând că „Dacă am mări cu 10% salariile în acest moment, să spunem cu inflaţia, impactul este undeva la peste un miliard. Vă spun sincer, în acest moment nu există aceste resurse, e nevoie de aceşti paşi”, notează stiripesurse.ro.

La Gara Piatra Neamţ, deşi toţi salariaţii CFR au fost la lucru, mecanicii de locomotivă au refuzat să mai repare locomotivele în intervalul orar 8,00 -10,00, însă niciun tren nu a fost oprit, orarul trenurilor fiind respectat chiar şi în aceste condiţii. Forme de protest  similare au fost în gări din Bucureşti, Suceava, Iaşi şi alte judeţe ale ţării. Sindicaliştii din transportul feroviar ameninţă că vor trece la forme de protest mai drastice ce vor afecta transportul de călători din ţară.

Protestul polițiștilor

Reprezentanţii sindicatelor din poliţie, cei ai penitenciarelor, dar şi sindicalişti din educaţie se întâlnesc astăzi, la ora 12,00, la Bucureşti pentru a discuta un set comun de revendicări şi a stabili un calendar al protestelor.

„Vom participa la discuţiile de astăzi, de la Bucureşti şi vom stabili un calendar comun de proteste, după care vom da şi o declaraţie publică în acest sens“, a precizat Vitalie Josanu, prim vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor Diamantul.

Principalele revendicări ale poliţiştilor sunt aplicarea grilei de salarizare din Legea cadru 153/2017, indexarea pensiilor militare, majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică cu 25%, decontul voucherelor de vacanţă, deblocarea celor 5000 de posturi neocupate prin alocarea banilor necesari şi majorarea alocaţiei de hrană cu 120 de lei.

Angela Croitoru

Articolul precedentAnunţ important Rossal Târgu Neamţ. Programul ridicării deşeurilor în perioada sărbătorilor
Articolul următorFOTO. Doi bărbaţi şi-au pierdut viaţa în urma unui accident teribil
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.