Săptămâna Protecției Civile va avea loc în perioada 26 februarie – 4 martie.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al Județului Neamț organizează, la nivel județean, activități de informare, exerciții practice și demonstrații menite să pregătească cetățenii pentru situații limitate și să contribuie la formarea unui comportament responsabil în momente critice.
Programul activităților:
Exercițiu de alarmare publică „Miercurea Alarmelor” – 26 februarie
Pentru a testa funcționarea celor 248 de mijloace de alarmare publică din județ, toate unitățile administrativ-teritoriale vor participa la acest exercițiu. Cetățenii sunt rugați să nu intre în panică, fiind vorba doar despre o simulare.
„Zilele Porților Deschise” – 28 februarie – 4 martie
Subunitățile ISU Neamț deschid porțile pentru public, oferind ocazia de a descoperi echipamentele de intervenție utilizate în caz de dezastre și de a învăța măsuri practice de comportament în astfel de situații.
Activități de informare preventivă – 2 martie, între orele 12:00 – 18:00
În trei locații din județ (Shopping City Piatra-Neamț, Roman Value Center și Kaufland Târgu Neamț) vor avea loc sesiuni de informare, demonstrații de prim ajutor și prezentări ale ofertelor educaționale ale instituțiilor de învățământ care pregătesc personal, pentru cei interesați să devină salvatori.
Exercițiu de evacuare în caz de cutremur în școli – 4 martie
În colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț, toate unitățile de învățământ din județ vor participa la campania națională „Nu tremur la cutremur”. Elevii și cadrele didactice vor exersa comportamentul adecvat în timpul și după un cutremur, punând accent pe siguranța și evacuarea corectă din clădirii. Activitatea este programată să înceapă la ora 9:45.
ISU Neamț invită toți cetățenii să participe la activitățile organizate în cadrul Săptămânii Protecției Civile , pentru a afla informații valoroase despre importanța protecției civile, modul corect de reacție în cazul unui cutremur sau altor dezastre, semnificația semnalelor de alarmare publică și tehnici de acordare a primului ajutor.
Participarea activă la aceste evenimente poate face diferența între panică și siguranță în situații de urgență, contribuind la o comunitate mai bine pregătită și mai responsabilă.
Denisa POPA