sanitas-greva-generalaFederaţia SANITAS a anunțat că suspendă temporar acțiunile de protest, în timp ce, Ministerul Sănătății a remis un comunicat de presă, marți, 1 noiembrie, prin care informează că Guvernul se va adresa instanței de judecată pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei. Mai mult, Ministerul Muncii a transmis, de vineri, Federației SANITAS că demersul sindical nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă și a solicitat responsabilitate în acțiunile revendicative.

Ministerul Muncii a comunicat Federației SANITAS că, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declanșa conflictul colectiv de muncă deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat și înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate „Sănătate. Activități Sanitar – Veterinare”. Valabilitatea contractului este până la 31.12.2016 si, potrivit legii, pe durata existenței unui CCM, angajații nu pot declanșa un conflict colectiv de muncă”, se menționează în comunicat.

Sindicaliștii au explicat că principalele motive pentru care au suspendat acțiunile de protest sunt: existența unui „angajament ferm al majorităţii deputaţilor de a vota amendamentele la O.U.G. nr . 20/2016 propuse de SANITAS în următoarea şedinţă de plen” și faptul că „s-a luat act de adoptarea amendamentelor la O.U.G. nr. 20/2016 în şedinţele comune ale Comisiilor de buget, finanţe, bănci şi muncă şi protecţie socială, de luni 31.10.2016 şi marţi 01.11.2016” .

Totodată, reprezentanții organizației au motivat că la decizia de suspendare a protestelor s-a ținut cont și de declanşarea codului roşu de intervenţie în caz de cutremur declarat marţi dimineaţă, care presupune implicarea tuturor unităţilor medico-sanitare din ţară.

Având în vedere faptul că unităţile sanitare publice de stat suferă şi aşa de o lipsă acută de personal care afectează în primul rând viteza de reacţie şi promptitudinea cu care pacienţii noştri pot fi trataţi”, se mai precizează în comunicatul Sanitas, de marți, 1 noiembrie. (M.T.)

Articolul precedent10.000 de lei pentru catacombele de la Trifești
Articolul următorPietreanul Maxim, gol pentru VfB Stuttgart
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.