0:00

Liderii Federației SANITAS au stabilit calendarul protestelor pentru perioada următoare, având în vedere scăderea veniturilor, în special pentru categoriile auxiliare din sistemul sanitar (cauzate de plafonarea sporurilor, impusă, de anul acesta, prin noul Regulament al sporurilor). Sindicaliștii au decis organizarea unui amplu miting de protest pe 26 aprilie, o grevă de avertisment pe 7 mai și, dacă tot nu li se soluționează cererile, grevă generală pe 11 mai.

Eva Ungureanu, liderul Sanitas Neamț, ne-a declarat că peste 50 de sindicaliști din Neamț vor merge la protestul din 26 aprilie de la București. ”Consiliul Național al Federației Sanitas ne-a anunțat astăzi că va avea loc un protest la București, cu peste 10.000 de membri, pe un traseu stabilit ce va fi autorizat. Din Neamț, cred că vom fi mai mult de 50 de membri de sindicat, de la Spitalul Târgu Neamț, de la Spitalul Roman, de la centrele de asistență medico-sociale din Păstrăveni, Oșlobeni, Bozieni, Târgu Neamț. La aceste centre sunt mari probleme cu personalul de specialitate, care primea sporuri conform buletinelor de determinare și a unor hotărâri judecătorești. Tot personalul primea sporuri. Acum, prin noua legislație, deși infirmierele și îngrijitoarele sunt în nomenclator personal de specialitate, prin regulamentul de sporuri nu mai sunt considerate personal de specialitate. Pe luna martie, s-au acordat sporuri, dar pentru salariile de-acum încolo nu s-ar mai încadra. Mai vedem ce va fi, pentru că nu este clar nici la nivelul Consiliului Județean și al primăriilor cum este cu aceste sporuri. Eu am colectat informații și nimic nu este clar pentru centrele de asistență socială”.

Pentru 7 mai, sindicaliștii au programat grevă de avertisment, când în toate spitalele se va întrerupe activitatea pentru două ore, între 9 și 11. Doar o treime din personal se va ocupa de bolnavi. ”Dacă, între timp, negocierile liderilor Sanitas cu Ministerul Sănătății nu duc la niciun rezultat, urmează greva generală din 11 mai, tot cu participarea a două treimi din personal”, a mai spus Eva Ungureanu.

Sanitas are 800 de membri în Neamț, nu doar asistenți, infirmieri, ci și medici de la spitale și din centrele de asistență socială. Federația Sanitas protestează în principal pentru echilibrarea sporurilor la categoriile de personal auxiliar din Sănătate, inclusiv TESA, care nu au creșteri salariale de la 1 martie și au primit sporurile la nivelul minim. (C.I.)

FOTO: Botoșani News

 

 

Articolul precedentExplozie de butelie la Făurei, incendiu hală gater la Borca
Articolul următorCCI Neamț: Târg Imobiliar și de Produse de Asigurare-Creditare
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.