Liderii sindicali din Neamț s-au întors de la protestele din București, de joi, 19 octombrie, cu vești încă incerte privind soarta veniturilor în Sănătate. Izul de grevă generală este tot mai pregnant, după ce delegația numeroasă care a participat la discuții cu reprezentanții la vârf ai Guvernului a revenit în stradă, la cei aproximativ 10.000 de sindicaliști din țară care au mărșăluit în centrul Capitalei, tot cu promisiuni.

„S-a discutat, din nou, despre situația care va fi în Sănătate începând cu 1 ianuarie 2018, când ar urma să intre în vigoare plafonarea sporurilor în sistem la 30% – lucru absolut nepotrivit, în condițiile în care nu poți acorda același spor unui cadru medical care lucrează în ATI, Urgență, Infecțioase, Psihiatrie, Anatomie Patologică, Chirurgie, unități cu bolnavi psihici cronici, ca și unui cadru medical care lucrează în alte specialități. La noi, în Sănătate, lucrurile sunt un pic încurcate, iar legea salarizării, în forma actuală, nu face distincție între specificul activității din diferitele domenii și tindem să credem că promisiunea majorării salariale nu poate fi susținută și atunci se încearcă diverse tertipuri. Discuțiile de joi, 19 octombrie, de la București, au scos încă o dată în evidență faptul că cei din Guvern nu cunosc realitatea din sistemul sanitar, iar dacă legea se va aplica în forma actuală, potrivit căreia nici tichetele de masă nu vor mai fi acordate acolo unde acum sunt alocate, cadrele medicale vor continua să plece în străinătate”, declară Eva Ungureanu, liderul Uniunii Sanitas Neamț.

La aceste negocieri, sindicaliștii au prezentat, din nou, propunerea ca grila de salarizare în Sănătate și Asistența Socială să fie refăcută, distinct, cu eliminarea plafonului de 30% sporuri, cu menținerea tichetelor de masă, cu reglementarea gărzilor suplimentare pentru medici și a altor discrepanțe. „Negocierile cu Guvernul se reiau în ziua de 25 octombrie, dată până la care așteptăm ca solicitările noastre să fie transpuse într-o nouă grilă de salarizare. În funcție de rezultatele acestor negocieri, a doua zi, pe 26 octombrie, se întrunește Consiliul Național al Federației Sanitas pentru a lua o decizie privind o eventuală grevă generală”, mai spune liderul Sanitas Neamț și membru în Consiliul Național. Preconizata grevă generală în Sănătate, anunțată pentru 31 octombrie, ar putea fi amânată de acest ultim răgaz acordat guvernului de sindicate. (C.I.)