Sâmbra oilor la Bicaz Chei

Începutul lunii octombrie are, pentru locuitorii comunelor de pe Valea Bicazului, o semnificație aparte. Este perioada când ciobanii coboară cu oile din munți, încheind sezonul de păstorit, și vin să dea sama în fața proprietarilor de animale pentru toate câte au făcut pe parcursul anului. Acest moment, cunoscut sub numele de „sâmbra oilor”, are, mai ales pentru locuitorii comunei Bicaz Chei, o conotație deosebită. Aici, mai mult decât în orice altă zonă, acestei manifestări i se acordă o importanță aparte, fiind o tradiție ce se păstrează, la fel de puternică, de la an la an.

Și de această dată, în rândul muntenilor a fost prezent președintele CJ Neamț, Culiță Tărâță, alături de senatorul Liviu Bumbu și deputatul Marian Enache. Părintele Marin Dumitru, de la Parohia Bicaz Chei II a oficiat o slujbă de slavă închinată multmilostivului Dumnezeu. Muzica populară, grătarele încinse și preparatele tradiționale au întregit atmosfera de sărbătoare de la Bicaz Chei.

„Mulțumesc domnului președinte al Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță, dar și domnilor parlamentari Liviu Bumbu și Marian Enache, pentru faptul că ne-au onorat cu prezența, au venit aici să participe la darea de samă a ciobanilor. Ori de câte ori este nevoie, și domniile lor, oficialii județului, dau sama în fața celor care i-au trimis să ne conducă. Vin să ne spună ce au realizat pentru noi, dar ne și vorbesc despre ceea ce au de gând să facă. Îi invităm să fie alături de noi ori de câte ori vor avea ocazia, nu numai în zile de sărbătoare”, a spus primarul comunei Bicaz Chei, Gheorghe Oniga.

„Noi trebuie să fim alături de dv, pentru că, prin continuarea tradițiilor noastre românești arătăm că suntem acasă. Vin la Bicaz Chei cu toată dragostea și plăcerea. Sunt alături de primarul dv, în fața căruia dau sama ori de câte ori ne solicită ajutorul. Trebuie să fie o legătură permanentă între noi, pentru că nu este normal să venim în fața dv. doar o dată la patru ani, pentru a vă cere votul”, a precizat și șeful județului, Culiță Tărâță.

La rândul său, parlamentarii nemțeni au ținut să adreseze câteva cuvinte de apreciere tuturor celor prezenți. „Mulțumim crescătorilor de animale care ne-au invitat la această sărbătoare, prin intermediul domnului primar. Am participat la foarte multe sărbători ale comunelor, dar specific pentru dv. este că v-ați ales o zi prin care să sărbătoriți o tradiție a muncii, în care vă împărtășiți reciproc rezultatele pe care le-ați obținut”, a punctat deputatul Marian Enache, completat de senatorul Liviu Bumbu: „Încă o dată s-a văzut că dl. primar Oniga – căruia nu-i mai aduc laude, pentru că tot ceea ce a realizat știe fiecare dintre dv – alături de echipa din Consiliul Local, crescătorii de animale și conducerea județului au alcătuit un tot unitar. S-a dovedit că locuitorii acestor meleaguri sunt harnici și puternici, capabili să se orienteze spre activitatea ancestrală de creștere a animalelor”. (A. SÎRBU)