0:00

Sămânţă de scandal la blocurile ANL Târgu Neamţ / Majorarea chiriilor nemulţumeşte locatarii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Chiriașii din Blocul ANL M6 de pe strada 22 Decembrie din zona Gării Târgu-Neamț, care au împlinit vârsta de 35 de ani, au primit la sfârșitul lunii iulie o notificare de la Primăria Târgu-Neamț prin care li se comunica faptul că începând cu data de 1 septembrie li se vor mări chiriile. Dacă chiriașii plătesc acum 130 de lei pe lună, odată cu această majorare vor trebuie să plătească până la 550 de lei. Nemulțumirea chiriașilor vine și pe fondul lipsei dezbaterii pe această temă, dar și a lipsei cadrului legislativ, mai exact această majorare nu a fost inclusă într-un proiect de hotărâre ce ar fi trebuit să fie aprobat de Consiliul Local.

De la 85 la 530 lei în 5 ani

Unul din chiriașii blocului ANL M6, profesorul Mihaela Aanei ne-a confirmat faptul că a primit o asemenea notificare și este foarte revoltată de faptul că valoarea de inventar a blocului este foarte mare, la fel și coeficientul cheltuielilor de întreținere pe care primăria le-ar fi suportat: „Am început cu 85 de lei în 2009, iar acum cu inflația am ajuns la 130 de lei pe lună. Asta în 5 ani. Acum ne-am trezit cu o notificare prin care suntem înștiințați că respectiva chirie va crește de la 130 la 530 de lei. Notificarea am primit-o pe 23 iulie. Această notificare au primit-o doar persoanele care au împlinit vârsta de 35 de ani. Suntem în jur de 12 familii, dar la anul vor mai fi. Alți vecini de-ai mei or să dea și 550 lei pentru că au două balcoane. Cei de la primărie pun drept scuză pentru această majorare valoarea de inventar a blocului, care valoare de inventar mi se pare enormă. Pentru ce? Am cerut în ședința extraordinară a Consiliului Local care a avut loc săptămâna trecută, marți, un desfășurător al cheltuielilor. Să știm și noi cât a costat un termopan, să ne spună cât a costat o săpunieră, să vedem inventarul pe care l-am primit noi atunci când am preluat apartamentul. Și mi-au răspuns că nu se poate să ne dea desfășurătorul cheltuielilor. Nu știu de ce. Pe noi asta ne deranjează, valoarea mare a inventarului. În acest sens am cerut un expert care să ne reevalueze apartamentul după cinci ani de zile. Tot în ședința respectivă am cerut să se elimine complet coeficienții pentru calcularea cheltuielilor de întreținere, pentru că nu au fost. Noi ne-am făcut toate cheltuielile de întreținere, fiecare din noi când ne-am mutat am modificat țevile pentru că erau de foarte proastă calitate. Am mai cerut eliminarea completă a cheltuielilor capitale, că doar Doamne iartă-mă, nu a fost vreun cutremur și a căzut vreun etaj. Am mai cerut și eliminarea cheltuielilor de administrație pentru că noi avem administratorul nostru și pe care îl plătim noi”.

30 mp în plus

Chiriașa Aanei Mihaela se mai plânge și de faptul că primăria i-a calculat suprafața apartamentului de 93 mp și nu de 63 mp locuibili cât are de fapt: „Vrem să se recalculeze chiria. Pentru o suprafață de 63 mp atât cât are apartamentul meu l-a pus pe suprafața de chirie 75 mp. Am înțeles, e casa scării. Dar la cumpărare de ce mi-au pus 93 mp? La 93 mp  apartamentul meu valorează 29.000 de euro, când de fapt eu am doar 63 mp locuibili. Mi-au făcut un calcul cam cât ar trebui să plătesc eu: în 15 ani ar trebui să plătesc o rată lunară în jur de 1.100 de lei, în măsura în care eu am salariul de profesor de 1.200 lei. Am cerut un expert și sperăm să vină un expert din afara primăriei care să reevalueze blocul, să vedem exact valoarea de inventar, pentru că de aici pleacă și chiria și cumpărarea apartamentului. Repet, valoarea de inventar este enormă. De asemenea, să se recalculeze și chiria. Mi se pare echitabil ca chiria să ajungă la 200 sau maximum 250 lei pe lună, dar nu 550 lei. Este enorm. Trebuie să ținem cont că toate cheltuielile lunare cu utilitățile ajung la 500 lei. Asta pe timp de vară, că pe timp de iarnă, numai gazul te costă 500 lei”.

Unde sunt centralele

Mihaela Aanei ne mai spune că cele două centrale termice încluse în inventarul blocului nu există de fapt, pentru că una este la o grădiniță de vreo trei ani, iar cealaltă nu mai este în funcțiune din moment ce locatarii și-au montat centrale termice de apartament proprii: În valoarea de inventar sunt incluse cele două centrale de scară. Dar o centrală nu o mai avem de trei ani de zile, ea fiind acum la Grădinița Nr. 2, iar cealaltă centrală nu mai funcționează pentru că noi ne-am deconectat de la ea, din moment ce avem centrale proprii. Cu toate astea cele două centrale sunt puse în valoarea de inventar. Aici este paradoxul. Vrem să cumpărăm apartamentul dar nu să-mi calculeze la 93 mp apartamentul. Ce-i asta? Doar nu mai am o cameră în plus. E vorba de 30 mp cât ar fi o cameră. Și mai este și avansul de 15% din valoarea apartamentului dacă vrei să-l cumperi. La 29.000 de euro, 15% înseamnă cam 2.400 de euro. Iar acești bani trebuie să-i împrumutăm. Este aberant”.

Primăria promite întâlniri

Unde e lege nu e tocmeală! Asta spune city-managerul Vasile Apopei legat de această majorare a chiriilor. Oficialul invocă apariția unei noi Ordonanțe de Guvern (6 din 2014), ordonanță ce vine ca o modificare a Legii 152/1998 privind Normele Metodologice aferente publicate în septembrie 2001. „Am avut o întâlnire cu chiriașii săptămâna trecută și ne vom mai întâlni cu dânșii, împreună cu domnul primar pentru o nouă dezbatere. Această majorare vine și pe fondul apariției unei ordonanțe de anul acesta și le-am explicat acest lucru. Legea spune că se vor aplica coeficienții, se pleacă de la o bază de calcul, dar valoarea coeficienților se stabilește de către Consiliul Local. Prin această ordonanță se permite cumpărarea apartamentelor, iar chiriașul poate încheia un contract direct cu primăria pe 15, 20 sau 25 de ani în care va plăti niște rate. Dar va exista și un avans în procent de 15%. Însă până la sfârșitul lunii când va fi ședință de Consiliu Local se va stabili și suma exactă a chiriei”, ne-a declarat city-managerul Vasile Apopei. Acesta a mai recunoscut și faptul că notificările nu ar fi trebuit trimise de către cei de la Biroul de Investiții până nu ar fi fost aprobate și de Consiliul Local.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentJudețul Neamț are candidat la Președinție
Articolul următorLucrările terminate în 2014 vor fi achitate în acest an