pietricica turism

ambulanta 03

“Să se dea câte una, ca să ajungă la toţi”
* “Avem nevoie de ambulanţe, și nu doar de una. Cele pe care le avem acum sunt depășite din cauza uzurii”, a spus Dorice Albu, managerul Ambulanței Neamț
* pentru început, vor fi achiziționate 40 de ambulanţe și 3 mașini de multiple victime

Anul acesta se pregătește o nouă achiziție de ambulanțe la nivel național, însă cea mai mare dilemă pe care o au oficialii din Sănătate și Ministerul Afacerilor Interne este împărțirea lor. Guvernul a aprobat doar o parte din banii pentru necesarul de ambulanţe așa încât, pentru început, se pot cumpăra doar aproximativ 40 de mașini. Într-o videoconferință, susținută săptămâna trecută de secretarul de stat al M.A.I., Raed Arafat, oficialul a precizat că au fost alocați 14.500.000 de lei pentru Serviciile de Ambulanţă. Acesta crede că ambulanțele ar trebui să se împartă, cu prioritate, județelor care au mașini cu uzură mare și care sunt solicitate mai mult.

„Sunt două modalități simple. Ori distribuim câte o ambulanță la fiecare județ și toată lumea o să primească câte una. Doi, analizăm uzura mașinilor și lipsa de mașini și ne concentrăm, cum am făcut acum un an, pe anumite județe și municipiul București, și dăm un număr mai mare de mașini ca să aibă impact. La rectificare, după promisiuni, vom primi fonduri care să completeze aceste achiziții, ce se vor lua în a doua parte a anului, urmând să distribuim către restul județelor. Eu cred că a da câte o mașină la fiecare județ, impactul ar fi foarte mic”, a spus Raed Arafat.

În județul Neamț, potrivit managerului Serviciului de Ambulanță, Dorice Albu, mașinile sanitare sunt uzate, și ar fi nevoie de mașini noi care să facă față la intervenții.

„Avem nevoie de ambulanţe și nu doar de una. Cele pe care le avem acum sunt depășite din cauza uzurii”, a precizat Albu.

Din achizițiile făcute anul trecut, pe partea de ambulanţe, județul Neamț a primit doar o mașină, în condițiile în care aproape o treime din cele existente în parcul auto au o vechime de peste 7 ani de zile. Raed Arafat a amintit că, până la jumătatea anului viitor, fiecare județ ar trebui să aibă câte o “mașină de multiple victime” care să intervină în cazul unui dezastru major. Și la acest capitol achizițiile par să se împartă la un necesar „nedrept”. În județ, o astfel de mașină nu există, iar „marile” investiții venite din partea statului vor ocoli Neamțul în acest an.

„Pentru partea cu SMURDUL sunt prevăzute trei mașini de multiple victime. Conform planului, până la jumătatea anului viitor, fiecare județ ar trebui să aibă cel puțin o mașină de transport de multiple victime care să fie folosită în condiții meteo dificile și când sunt accidente colective. Acestea vor face parte din baza de intervenție în caz de un dezastru major, un cutremur etc”, a declarat Arafat.

Marian TEODOROF