Prima zi a Conferinței Naționale Salvamont, care are loc, în perioada 24-25 aprilie, la Herculane, a fost dedicată discuțiilor despre accidentele de avalanșă, produse din 1983 până în prezent. Concluzia a fost una surprinzătoare și anume că România se situează pe locul 9 la numărul de morţi, în rândul țărilor cu relief și turism alpin din Europa și America de Nord (cele chestionate) cu o medie de 2,89 decese/sezon.
„Faptul că în ultimele 5 sezoane de iamă la noi nu au fost decedaţi din cauza avalanşelor poate crea o stare de confort, care să ne scoată din gardă, dar trebuie spus că, înaintea acestor 5 sezoane, dacă făceam această statistică, am fi fost pe locul 6, în fața Spaniei, asta fără să punem la socoteală ce a fost înainte de 1983 și anume dezastrul cu 23 de morţi de la Bâlea Lac, care ar fi modificat dramatic cifrele”, se arată în raportul de activitate a salvatorilor montani.
„Prin decizia ANSMR, a fost înfiinţat «Brevetul Naţional de Unitate Canină pentru Intervenţie la Avalanşă», în februarie 2015 desfăşurându-se prima şcoală de profil. Atunci a fost brevetată prima unitate canină pentru intervenţia la avalanşă, iar in anul următor, numărul a sporit cu încă şase. În acest moment, numărul de unităti canine de profil se ridică la 10, repartiţia pe judeţe fiind următoarea: Suceava – o unitate, Mureş – o unitate, Argeş – 3 unităţi, Sibiu – o unitate, Caraș Severin – o unitate, Gorj – o unitate, Bacău – o unitate, Alba – o unitate”.
Doar 10 câini dresați special pentru a căuta și salva oameni surprinși de avalanșă înseamnă foarte puțin, în condițiile în care în toată țara ar trebui să fie măcar 35 de unități canine. Un câine cu o pregătire medie reușește să „cerceteze” o suprafață de un hectar în maximum 20 de minute, în vreme ce o linie de sondare de 10 salvatori are nevoie de 4 ore.
„Avalanșele din Ceahlău sunt foarte distructive din cauza presiunii pe care o exercită conul de avalanșă, care antrenează copaci, stânci și blocuri de gheață”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț.
„Și au fost decese în masiv, dar și accidente foarte grave, cum a fost cel din anul 2000, când un coleg de-al nostru a fost prins de avalanșă și a suferit 37 de fracturi la același picior. Un câine atestat nu are nicio treabă cu oamenii care merg pe trasee, dar reacționează imediat dacă vede pe cineva căzut, latră continuu și nu pleacă de lângă el. Iar în caz de accident în avalanșă sapă în zăpadă și trage omul de o mână, de un picior să-l scoată la suprafață. Ideal ar fi ca turiștii să aibă echipament de protecție, de genul sistemului ARVA, care e un fel de airbag pe care-l porți în spate, ai tras de un șnur, se desface și te ține deasupra avalanșei. Costă în jur de 250 de euro, dar cine-și permite să dea 800 pe schiuri și 400 pe clăpari, ar trebui să facă o investiție și pentru a fi în siguranță”. (Cristina MIRCEA)