reclama autocenter

gaini

Direcţia Sanitară Veterinară Neamţ ţine cazurile de salmoneloză din judeţ departe de ochii presei, implicit de populaţie, deşi e vorba de risc. Spunem asta cu toată răspunderea, din surse sigure şi cu acte doveditoare.

Bacteria a fost descoperită recent la Avicola  Savya Quality din Simioneşti. Patronul acestei societăţi figurează cetăţeanul turc Ciddi Emrah. Am încercat să-i contactăm pe reprezentanţii societăţii, însă fără succes, până la ora redactării acestei ştiri. Numărul de telefon mobil cu care figurează nu mai e disponibil de mai bine de 4 ani. Sursele noastre ne-au confirmat că  din hala 4 a acestei societăţi a fost preluat cadavrul unei păsări contaminate şi trimis spre analiză la laboratorul de salmoneloză de la Bacău. Specialiştii de acolo au constatat că este într-adevăr vorba despre salmonella din grupul C, motiv pentru care au trimis pentru tipizare probele prelevate la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti. Şi institutul, de altfel singurul în măsură să confirme sau infirme prezenţa bacteriei, a stabilit şi confirmat că ar fi într-adevăr vorba despre salmonella infantis. O certifică buletinul de analiză nr. 10240 din data de 07.02.2014.

Salmoneloză nemţeană depistată la Bacău

Ce spune DSVSA Neamţ? “Dacă se constată că există suspiciunea unui astfel de diagnostic, laboratorul de analiză de la Bacău este obligat să trimită probele mai departe către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti. Dacă cei de acolo trimit ca ultim buletin de analiză diagnosticul, atunci acela se ia în calcul. De regulă, procedura durează între 7 şi 10 zile. Circuitul diagnosticului este următorul: Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală de la Bucureşti trimite rezultatul către laboratorul din Bacău. Acesta ne înştiinţează pe noi, iar noi, mai departe, trimitem rezultatele către ANSVSA.  În judeţul Neamţ nu există în momentul de faţă un laborator în care să fie analizate probele suspectate de salmoneloză. De aceea le trimitem la Bacău”, a declarat Constantin Lipan, directorul executiv adjunct al DSVSA Neamţ.

Întrebat cine este responsabil de înştiinţarea populaţiei în cazul în care se dovedeşte că în judeţ există un focar de infecţie de acest tip, directorul adjunct DSVSA Neamţ spune că doar autoritatea naţională este în măsură să o facă, în cazul în care respectivul diagnostic provoacă reacţii umane adverse: “Dacă se constată că este vorba despre o bacterie care provoacă îmbolnăvire umană, ceea ce nu este cazul acum, fiind vorba despre salmonella infantis, DSVSA Neamţ este obligată să înştiinţeze autoritatea mamă, în speţă ANSVSA Neamţ. În acest caz, repet, nu este vorba despre un pericol de îmbolnăvire pentru nemţeni.

Alte cazuri de salmoneloză în Neamţ

Peste 30.000 de ouă contaminate cu salmonela au fost retrase din magazinele din Neamţ în august 2013. Marfa cu probleme a fost identificată în urma analizelor făcute de Direcţia Sanitară Veterinară, iar ferma de la care provine a fost închisă ulterior. Pentru eliminarea focarului de salmonela, toate păsările și ouăle rămase au fost distruse, iar ferma la care s-a descoperit focarul a fost deratizată și dezinfectată. Bacteria Salmonela este adesea invocată în statistici drept cauza cea mai frecventă a bolilor provocate de alimentele contaminate. Cei care se îmbolnăvesc prezintă crampe abdominale şi febra în următoarele 8-72 de ore de după ingerarea alimentelor contaminate. Alte simptome pot fi frisoanele, durerile de cap, greaţa şi vărsăturile. Infecţiile cu această bacterie pot ameninţa însă viaţa bolnavilor dacă este vorba despre bebeluşi, femei însărcinate sau vârstnici, intrând în categoria celor cu sistemul imunitar slăbit.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentSecuritatea, în dezbatere
Articolul următorSe caută soluții pentru Locativ Serv

4 COMENTARII

  1. Dace Ursarescu presedintele PNL-Neamt a fost de acord ca directorul executiv ULEA SORIN sa treaca din barca PDL-ului in cea a PNL-ului, uitand de „rivalitatile” dintre cele doua partide, de ce nu consuma ei carnea de pasare infestata, iar din ouale infestate sa-si gateasca un scrob mare in sediul PNL?!! Eventual un scrob si niste pui bonlavi de salmonela, poate sa-si gateasca si prefectul GEORGICA LAZAR bunul amic a lui ULEA SORIN! D-le Lipan, nu mai bateti campii cu gratie, atunci cand afirmati ca acest tip de salmonela nu este periculoasa pt oameni! Poate pt oamenii cu un grad avansat de tupeu si de nesimtire, probabil ca nu prezinta pericol! Personal, am cautat pe internet si am gasit un studiu facut de americani, studiu ce demonstreaza ca acest tip de salmonela, este si prezinta un anumit grad de risc!! Insa, americanii sunt sub nivelul nostru de trai, iar tehnologia noastra este mama tehnologiilor! Daca pe surse ZCH nu afla, voi o tineati bine ascunsa, iar atunci cand se scrie in ziare despre asa ceva, iese cate un „destept” si spune: „ESTE PRIETENOASA, MERGA LA CINEMATOGRAF ETC!! PUNETII O LESA SI PLIMBATIO PRIN PARC, SAU, EVENTUAL CU TELEGONDOLA, DACA ESTE ATAT DE PRIETENOASA, DESYEPTILOR CE SUNTETI!!

  2. JOJO ! tu ai o problema cu dl ULEA , il vezi prea mare si prea peste tot , PRIETEN cu deputatul URSARESCU., amic cu PREFECTUL LAZAR , maine poimane poate si cu VICTOR PONTA ! NEAMTUL e un judet prea MIC ca sa CONTEZE ,ori mai stii tu ceva dar nu vrei sa dezvaluii la MOMENTUL acesta , astepti poate ? REZULTATUL de la ANI ??? ca dupa aia sa iesi sa zici ,ca ALTII V AM SPUS EU ! AM STIUT CA ASA O SA SE INTAMPLE . NU I ASA

  3. A si mai vezi TU daca ai curiozitatea , ca in afara de faptul ca este purtator de cuvant si director adjunct IN PRESA si comunicatele de PRESA le da DL doctor LIPAN , pe DL ULEA nu la prea vazut nimeni prin PRESA ,ori TV , decat o singura data ,atunci cand cu GRIPA AVIARA , la 1TV , sa dat un singur interviu . ORI poate vrei sa i faci TU publicitate acuma .

  4. @RELU. Eu nu doresc sa-i fac publicitate unui traseist politic si daca esti asa curios in legatura cu relatia lui ULEA cu prefectul Lazar si deputatul Ursarescu, fii sigur ca sunt probe. Doar un naiv crede ca unul de teapa lui Ursarescu il lasa moca director la DSV pe unul care a slujit PDL-ul! Nu, cu siguranta sunt dovezi ca in joc sunt sume mari de bani dati in stanga si in dreapta, iar faptul ca ULEA striga in gura mare in DSV ca ia platit cu bani grei pe (…), nu poate decat sa confirme celebra zicere romaneasca:” GURA PACATOSULUI ADEVAR GRAIESTE”! In rest, „nimicurile” in care este implicat ULEA, gen samsar de masini, vanzari ilegale de carne carate cu masini cu numere de Bulgaria, contracte atribuite unor potentati din judet, cred ca nu mai au asa mare relevanta! Dar, va veni vremea scadenta pt tot acest grup cu inclinatii mafiote si ziua aceea nu este departe! Asa ca nu ii plang eu de mila lui ULEA si nici nu ii fac reclama unui personaj care s-a ridicat din nimic si este un personaj care vine de nicaieri si se indreapta catre nicaieri!

Comments are closed.