Angajații din educație ar putea beneficia de salarii mai mari, prin aplicarea de corecţii, începând din august 2016, prin aplicarea unei noi grile de salariare, valabilă din 2017, precum și a bonusului de performanţă din anul 2018. Totul este prins într-un proiect al Ministerului Muncii, citat de News.ro.
Potrivit documentului, profesorii debutanţi, cu studii superioare de lungă durată, vor avea un salariu de bază de 1.749 de lei la încadrare, urmând ca salariul de bază să crească la 1.760 de lei după obţinerea definitivatului. Cel mai mic salariu pentru cadrele didactice ar urma să fie al profesorilor, învăţătorilor, educatorilor şi celor care ocupă posturi de maistru-instructori cu studii de nivel liceal şi fără pregătire de specialitate. Aceştia vor primi, la încadrare, un salariu de bază de 1.480 de lei, urmând ca remuneraţia să crească, în funcţie de vechime, la 1.990 lei.
La polul opus se află profesorii cu gradul didactic I şi studii de specialitate de lungă durată. Cei care au o vechime de peste 40 de ani în învăţământ vor avea un salariu de bază de 3.662. Salariul unui director de unitate de învăţământ preuniversitar ar putea ajunge la 5.945 de lei, potrivit proiectului. În mediul universitar un rector cu gradul II ar urma să aibă un salariu de bază de 8.732 de lei, iar un rector cu gradul I ar urma să primească 7.586 de lei. Cel mai mic salariu din mediul universitar va fi de 2.178 de lei, şi va fi încasat de asistenţii universitari. Personalul didactic calificat de predare şi conducere care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate va primi o indemnizaţie de până la 20% din salariul de bază, în raport cu zona geografică respectivă, iar diferenţierea pe zone şi localităţi se va aproba prin hotărâre a Guvernului.
Personalul didactic de predare şi conducere din învăţământul special ar urma să primească o creştere cu 15% a salariilor de bază, iar personalul didactic din învăţământ va beneficia de gradaţie de merit, acordată prin concurs.
Totodată, personalul didactic care asigură predarea simultană la 2-4 clase de elevi în învăţământul primar sau gimnazial va primi o indemnizaţie pentru activităţi care solicită o încordare psihică foarte ridicată, reprezentând o creştere salarială: de 5% a salariilor de bază pentru două clase de elevi, de 7,5% pentru trei clase de elevi, de 10% pentru patru clase de elevi.
Personalul didactic de predare care îndeplineşte funcţia de diriginte, învăţătorii, institutorii şi educatoarele ar urma să aibă o creştere de 10 la sută a salariilor de bază, cu anumite excepţii. Pentru personalul didactic, în caz de deces, se va acorda celor îndreptăţiţi un ajutor de deces în cuantum de cinci salarii ale persoanei decedate, din bugetul asigurărilor sociale de stat.
„Personalul didactic de predare poate fi salarizat şi prin plata cu ora sau prin cumul, potrivit prevederilor art. 288 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Calculul pentru plata cu ora sau prin cumul se face la norma didactică prevăzută la art. 262, alin. (3) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare”, prevede documentul. (M.T.)