0:00

Salariaţii din IT, scutiţi de plata unor impozite, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Fiscul din Neamţ nu ştie câte persoane s-ar încadra aici

Avem o nouă lege, care a suplimentat domeniile în care se dau scutiri de taxe și/sau impozite și al cărei scop este cel puțin unul nobil – să stopeze exodul specialiştilor români în IT peste hotare. Intră aici angajaţii care au absolvit o facultate la una dintre următoarele 8 specializări: automatică, electronică, calculatoare, matematică, informatică, cibernetică, fizică informatică, chimie informatică.

În lege, care a devenit aplicabilă din 10 septembrie, odată cu publicarea în “Monitorul Oficial”, scrie că scutirea impozitului pe venit se poate realiza doar în condiţiile în care “angajatorul a realizat în anul precedent un venit anual de cel puţin 10.000 de dolari, echivalentul în lei”.

Important de reținut este că doar angajatorul poate înregistra aceste date.

Pentru că legea le-a părut ambiguă, pe forumuri, cei care se încadrează la aceste specializări au avut nedumeriri cu privire la profilul societății în care activează.

Aici, ca un răspuns, trebuie precizat că scutiţi vor fi toţi specialiştii care intră în categoria menţionată mai sus, indiferent dacă lucrează într-o fabrică de confecţii sau într-una de produse lactate, de exemplu.

Am încercat să aflăm şi câţi nemţeni intră în această categorie din punct de vedere fiscal, însă a fost imposibil să aflăm. Răspunsul Direcţiei de Finanţe Publice Neamţ pentru “Ceahlăul” a venit prompt: “Facem precizarea că în baza de date de la nivelul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Neamţ nu se regăsesc informaţii referitoare la specializările salariaţilor (…) sau a veniturilor realizate de către salariaţii respectivi care crează programe pe calculator şi care ar putea beneficia de facilitatea prevăzută art. 55 alin. 4 lit. I din Codul Fiscal.”

Surse anonime, dar demne de încredere, au declarat însă pentru “Ceahlăul” marcă înregistrată că beneficiari ar fi în județul Neamț 310 programatori. (I. HAGI-STAN)

Articolul precedentFirmele mici, impozitate mai aspru
Articolul următorLitigiul Primărie-Sursum Corda la instanţă