Una dintre cauzele care a dus la apariţia avariei la magistrala de apă M2, pentru a cărei remediere marea majoritate a pietrenilor au rămas şi de această dată fără apă la robinete, a fost trecerea pe o singură sursă de alimentare, cea de la Vaduri, după ce, la începutul lunii februarie, s-a constatat că Lacul Bâtca este infestat cu bacteria Clostridium Perfringens.

dragusanu 02Pentru că nu a fost descoperită cauza exactă a infestării, deputatul nemţean Cătălin Drăguşanu a solicitat celor de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor răspunsuri la mai multe întrebări, legate de controalele care s-au făcut în vederea descoperirii şi sancţionării celor care deversează ape uzate menajere în sursele de apă potabilă.

Astfel, conform celor de la Minister, cică s-a și muncit: în 2013, cei de la Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Neamţ au făcut 23 de controale neplanificate, în 2014 – 18, iar în 2015 – 19. După cum susţin cei de la Minister, în cei trei ani, au fost şi aproximativ 1.500 de controale planificate.

Bistrita-varsarea-in-lac-in-dreptul-comunei-Hangu.-Divizia-44-clostridii-de-munte.Printre neregulile descoperite în 2013, s-au numărat cele privind lipsa autorizaţiei de mediu a unor spălătorii auto, în timp ce, în 2014, a fost aplicată „o sancţiune în valoare de 25.000 de lei pentru depozitarea necorespunzătoare a unor substanţe chimice periculoase în staţia de epurare, având risc pentru mediu prin descărcare neprevăzută”. Tot în 2014, s-a dat o amendă de 30.000 de lei pentru lipsa acordului de mediu la construcţia unei staţii de epurare, în timp ce, în 2015, s-au aplicat două amenzi, însumând 80.000 de lei, pentru lipsa acordului de mediu la construcţia unei staţii de epurare şi pentru nerealizarea măsurilor impuse la controlul anterior. „În cursul anului 2015, a fost constatată o infracţiune pentru nesupravegherea instalaţiilor, care a dus la evacuarea de ape uzate în emisar şi producerea unei poluări accidentale şi a fost transmisă organului de urmărire penală competent”, după cum au precizat cei de la Ministerul Mediului.

Şi cei de la Inspecţia Teritorială a Apelor din cadrul SGA Neamţ, împreună cu reprezentantul Biroului Inspecţia Bazinală de Apă a Administraţiei Bazinale de Apă Siret, se pare că au efectuat nu mai puţin de 1.044 de controale în ultimii trei ani, aplicând amenzi de 1.254.500 de lei şi nouă denunţuri penale.

Andreea AMARIEI

Articolul precedentConcert Extraordinar „In memoriam Virgil Stempel”
Articolul următorAvaria la Piatra Neamț: Autoritățile merg în pelerinaj la conductă (ȘTIRE ACTUALIZATĂ)
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.