Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Neamț s-a întrunit joi, 2 iunie, în ședință fulger pentru a stabili un plan de măsuri de vreme ce județul a primit avertizare de Cod Roșu de inundații. „Nu putem şti cu precizie care va fi evoluţia prognozei atât meteorologică, cât şi hidrologică. Trebuie să fim pregătiţi, să avem soluţii, să le punem în aplicare, dacă va fi cazul. Au avut loc deja primele intervenţii, la Dămuc, unde drumul judeţean DJ127A, pe o porţiune de 200 metri, s-a rupt şi la Bicaz Chei, unde s-a ridicat un dig pentru a preveni ieşirea din albie a râului Bicaz care pune în pericol circulaţia pe DN 12 C”, a spus Niculina Dobrilă, prefectul judeţului Neamţ, în cadrul întâlnirii.
S-a stabilit ca, în data de 3 iunie, şcolile şi grădiniţele din comuna Dămuc îşi suspendă activitatea ca urmare a avarierii drumului judeţean DJ 127 A şi a avertizării hidrologice Cod Roșu de inundaţii.
Pentru remedierea situaţiei, la Dămuc, Consiliul Judeţean Neamţ, sprijinit de primărie, a acţionat cu utilaje, iar la Bicaz Chei este sub strictă monitorizare creşterea debitului râului Bicaz, la intrarea în Cheile Bicazului.
Tot în cadrul ședinței CJSU Neamț s-a stabilit: întrunirea în şedinţă extraordinară a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, pentru punerea în aplicare a Planului de apărare împotriva inundaţiilor, gheţurilor şi poluărilor accidentale; instituirea, în mod obligatoriu, a serviciului de permanenţă la primărie, conform prevederilor Ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr. 736/22.07.2005 şi ale Ordinului prefectului judeţului Neamţ nr. 225/2005; supravegherea permanentă, pe durata avertizării, a podurilor, podeţelor şi altor secţiuni înguste de pe cursurile de apă, în scopul evitării blocării lor cu plutitori, precum şi a zonelor în care este posibilă formarea torenţilor;
Totodată, o altă măsură stabilită prevede îndepărtarea materialelor ce pot obtura cursurile de apă la formarea viiturilor, decolmatarea şanţurilor şi rigolelor şi/sau restabilirea continuităţii acestora pentru a asigura scurgerea apelor și, cel mai important, avertizarea populaţiei, instituţiilor şi operatorilor economici din zona expusă riscului la inundaţii.
Trebuie asigurate evacuarea preventivă, în locuri sigure, a gravidelor, persoanelor cu dizabilităţi, vârstnicilor şi copiilor și informarea operativă a ISU Neamţ şi SGA Neamţ, telefonic, ulterior scriptic, despre situaţiile de urgenţă produse, precum şi despre solicitările de sprijin când situaţia o impune.
O altă măsură a CJSU prevede evacuarea animalelor, în special a stânelor, din albiile cursurile de apă, dar și executarea intervenţiilor operative la apărările de mal pentru prevenirea ieşirii din albie a cursurilor de apă. „Se impune și pregătirea pentru punerea în aplicare a planurilor de cooperare cu operatorii economici din zona de responsabilitate pentru punerea la dispoziţie a mijloacelor necesare asigurării masurilor de protecţie (supraînălţare diguri, construcţie de noi lucrări de apărare, asigurare spatii si cazarmament pentru cazare etc.); pregătirea şi verificarea forţelor şi mijloacelor pentru intervenţie, din subordinea consiliului local sau a operatorilor economici; crearea condiţiilor necesare asigurării populaţiei sinistrate cu apă potabilă, alimente şi materiale de cazarmament de strictă necesitate; avertizarea operatorilor economici care exploatează agregate minerale din albiile cursurilor de apă”, mai este precizat în planul de măsuri stabilite de urgență.
Responsabilii de pe plan local trebuie să asigure și deversarea controlată a acumulărilor şi iazurilor pentru a putea prelua cantităţile de apă prognozate şi pentru atenuarea viiturilor.
Andreea AMARIEI