rujeolaDe la începutul lunii februarie și până în prezent numărul bolnavilor de rujeolă din Neamț s-a dublat, iar de la 3 cazuri s-a ajuns ca, la data de 16 februarie, să fie în total 6 cazuri. Chiar dacă la prima vedere cifrele nu par îngrijorătoare, trendul este unul ascendent. „Încă 3 cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultimele 2 săptămâni în județul Neamț, la 3 copii din regiunea Roman. În total, în județul Neamț au fost înregistrate în anul 2024, 6 cazuri de rujeolă, la copii cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani, nevaccinați sau cu scheme incomplete de vaccinare”, conform unui comunicat al Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Pentru fiecare caz în parte a fost efectuată ancheta epidemiologica cu depistarea contacților direcți și a fost anunțat medicul de familie în vederea aplicării masurilor antiepidemice. Rujeola este o boală virală extrem de contagioasă, care poate fi contractată la orice vârstă și care se poate răspândi pe scară largă, mai ales în rândul persoanelor nevaccinate. Specialiștii estimează că o persoană cu rujeolă poate transmite infecția, în medie, la 12-18 persoane neprotejate.

DSP Neamț reamintește că singurul mod de protecție împotriva rujeolei este vaccinarea ROR, ce se face în două doze, la vârsta de un an, respectiv 5 ani. Imunizarea poate fi făcută în cabinetele medicilor de familie. Începând din decembrie 2023, când Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, ca măsură de limitare a efectelor bolii, se mai administrează o doză suplimentară copiilor cu vârste între 9 și 11 luni.

Dacă este posibil, în termen de 3 zile de la contactul cu o persoană bolnavă de rujeolă, oreion sau rubeolă, persoanele nevaccinate începând cu vârsta de 9 luni sau persoanele care nu au fost vaccinate sau au fost vaccinate doar o singură dată sau nu este clară situația de imunizare, ar trebui să primească un vaccin ROR”, mai arată sursa citată.

De la 1 ianuarie 2020 și până în prezent, în județul Neamț, au fost administrate 19.381 de doze de vaccin ROR, fiind raportate 5 reacții adverse locale. Informații suplimentare și detalii despre procedura de vaccinare pot fi obținute de orice persoană interesată în cabinetele medicilor de familie.

(G.S.)

Articolul precedentVIDEO. PSD Neamț răspunde atacurilor PNL
Articolul următorÎnchisoare pentru tentativă de omor asupra fratelui
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.