Joi, 12 octombrie, aproximativ 60 de cetăţeni de etnie rromă din cartierul Tăbăcari au fost scoşi la strâns gunoaie de pe malul  stâng al Ozanei. Acţiunea a fost iniţiată de Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) din cadrul Primăriei Târgu-Neamţ, în colaborare cu societatea de salubrizare Rossal. La faţa locului, a fost prezent şi Vlad Angheluţă, directorul DAS, angajaţi ai direcţiei pe care o conduce, dar şi consilierul local Paul Borş. Rând pe rând, rromii din Tăbăcari au pus mâna pe lopeţi şi furci şi au adunat gunoaiele, unii cu spor, alţii cu mai puţin chef de muncă. La un moment dat, o maşină de la Rossal a adus un container nou pe care l-a amplasat la marginea drumului. Unii dintre rromi reclamau faptul că marea parte a gunoiului provine de la gagii (români). Şi nu erau departe de adevăr. Printre deşeuri se putea vedea clar gunoi animal, dar şi materiale de construcţii şi pamperşi. Ori, rromii nu deţin animale, nu-şi permit să-şi facă case şi nici nu-i răsfaţă pe puradei cu pamperşi.

„Acţiunea de astăzi se încadrează în planul lunar pentru efectuarea lucrărilor de interes local de către cei care beneficiază de ajutor social pe venitul minim garantat pe Legea 416. Acest plan este aprobat  lunar de către primar la propunerea DAS. Numărul total de beneficiari ai ajutorului social este de 146, dar numai 108 sunt obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii. Celelalte persoane fie nu sunt apte medical, fie au în îngrijire minori sub 7 ani sau au în îngrijire minori cu handicap. În medie beneficiarii ajutorului social trebuie să presteze 4.688 de ore, însemnând 586 de zile. Avem parteneriat cu noul operator de salubritate şi acest lucru este benefic. Fac apel la toţi cetăţenii din Humuleşti să respecte contractele de salubrizare, să folosească pubelele din promixitate, pentru a proteja mediul înconjurător. În perioada următoare, vom avea o acţiune de igienizare malurilor Ozanei şi cu cealaltă firmă de curăţenie din oraş. Să ştiti că am avut cazuri când am tăiat ajutorul social acelor persoane care nu au prestat muncă în folosul comunităţii. Astăzi, am folosit 62 de beneficiari ai ajutorului social din zona Humuleşti de etnie rromă. Gunoiul care se adună pe maul stâng al Ozanei nu face cinste comunităţii Humuleşti. Acum le sunt asigurate toate condiţiile: au pubele, au containere şi li se ridică gunoiul de trei ori pe săptămână”, ne-a spus Vlad Angheluţă, şeful DAS Târgu-Neamţ. (C.T. STURZU)

Articolul precedentArtistul spaniol Eduardo Diez, la Piatra Neamţ, de Ziua Hispanităţii
Articolul următorANFAR DS selectează cadre didactice pentru 4 ateliere de lucru
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Cum nu au animale? Au o grămadă de cai cu care se duc și la furat, sa devastate ogoarele țăranilor. Și credeți ca ei nu pun pompieri la copii? Va înșelați amarnic, cumpăra chiar de cel mai scump(hughies) asa ca o mare parte din gunoi chiar de ei e aruncat……

Comments are closed.