În ședința ordinară de vineri, 28 aprilie, consilierilor locali romașcani li se va supune spre aprobare, între alte câteva proiecte, unul privind efectuarea unor cheltuieli din bugetul local. Iată cum începe articolul 1 din proiectul numărul 5:

Se aprobă alocarea din bugetul local a sumei de 133.000 lei pentru plata parțială a cheltuielilor cu utilitățile aferente anului 2017, pentru unitățile de cult din municipiul Roman, după cum urmează:”

Și urmează o listă cu nu mai puțin de 25 ”unități de cult”, începând cu Catedrala Arhiepiscopală (căreia i se alocă 10.000 de lei) și terminând cu Biserica Penticostală (căreia i se dau doar 3.000 de lei). Într-o conferință de presă anterioară primarul Micu explicase că sumele se vor repartiza în funcție de mărimea bisericii (mare sau mijlocie) și că suma nu va depăși 50.000 de lei. Din proiect rezultă că va fi de aproape 3 ori mai mare. Probabil, a contat că între timp a fost anunțată data alegerilor electorale la roman.

În listă se găsesc și Biserica Creștină Adventistă de Ziua a 7-a din Roman (3.000 lei), Asociația Religioasă Biserica Sion din Roman (3.000 lei) și Sinagoga Leipziger din Roman (6.000 lei), dar și un metoc chiriarhal, Metocul chiriarhal Sf. Părinți Ioachim și Ana. Adică, după cum scrie în DEX, ”Mănăstire mică, subordonată administrativ unei mănăstiri mai mari; proprietate imobiliară a unei mănăstiri; spec. clădire (sau grup de clădiri) care aparține unei mănăstiri și care servește ca loc de găzduire.”

Din câte era prevăzut în proiectul bugetului național, anul acesta suma pentru sprijinirea construirii și întreținerii de biserici a fost majorată cu 50%, de la 20 la 30 milioane lei, iar contribuția statului la salariile preoților, a crescut cu 3,76% (13,5 milioane lei), de la 359,19 la 372,69 milioane lei.

(D.A.)

 

 

Articolul precedentInspectorul Ioan Milea interesat de… pescuit
Articolul următorExpoziţie Viorica Ciucanu la Sinagoga Catedrală „Baal Shem Tov”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.