În cea mai recentă ședință, Consiliul Local Roman a acordat încă trei titluri de cetățean de onoare, numărul celor onoraţi deja ajungând la 32. În Statutul municipiului Roman, ca principale ”favoruri” pe care administrația publică le face cetățenilor de onoare, apar:

„- Diplomă cu titulatura de Cetăţean de Onoare, plachetă cu conţinut adecvat și un premiu în valoare de 2.500 lei.

– Scutirea plăţii taxelor și impozitelor pentru bunurile imobile și auto aflate în proprietatea titularului și a partenerului legal de viață al acestuia, precum și scutirea de la plata taxelor și impozitelor aferente locului de veci, pe toată durata de viață a titularului acestei distincţii și/sau a partenerului legal de viață al acestuia.

– Acces gratuit la manifestările artistice, culturale, sportive și sociale organizate în municipiul Roman”.

Se mai prevede că portretele tuturor Cetăţenilor de Onoare vor fi expuse în sediul primăriei și că numele lor vor fi trecute în „Cartea de Aur” a municipiului. Iată și cei mai recenţi laureați din galeria cetățenilor de onoare ai Romanului:

Ion Ionescu de la Brad (1818-1891)

roman ion ionescu de la bradPrimul inginer agronom român, deputat, membru corespondent al Academiei Române. S-a născut pe 24 iunie 1818, la Roman și a urmat Școala domnească din Roman, de la Biserica Albă. Aici, dascălul Verescu, care îi preda limba română, l-a numit Ionescu, adică fiul lui Ion şi astfel pronumele Ion a devenit nume patronimic. A studiat în Franţa,  viticultura şi fabricarea şampaniei, sericicultura. La Sorbona şi a studiat fizica, chimia şi istoria naturală. A mai urmat şi cursuri de botanică de economie politică la Conservatorul de arte şi meserii. În Moldova a fost profesor la Academia Mihăileană, fiind primul profesor român de științe agricole. În mai 1845, alături de Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Costache Negri, Vasile Alecsandri, aderând la programul revoluționar, a fost însărcinat în Comisia proprietății. După Unire, Ion Ionescu de la Brad a fost consultantul domnitorul Alexandru Ioan Cuza la alcătuirea legii pentru reforma agrară, fiind numit inspector general al agriculturii pe toată țara. Timp de cinci ani, cât a fost inspector general al agriculturii, a organizat expoziţii şi concursuri agricole, a înfiinţat mai multe pepiniere, a condus o perioadă Institutul de agricultură de la Pantelimon, a fost profesor de agriculturăla Şcoala Normală din Bucureşti. Pe 7 septembrie 1871 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în anul 1876 a fost ales deputat în Colegiul 4 Roman. A fost primul conducător al Oficiului de Statistică din Moldova, postură dincare a demarat primul recensământ al populației din Moldova (1859-1960. În semn de apreciere și de recunoștință pentru întreaga sa activitate și contribuția pe care a avut-o la înființarea și dezvoltarea învățământului agronomic în România, două instituții de învățământ românești îi poartă numele:Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași și Liceul Tehnologic din Horia, județul Neamț.

Dumitru D . Botez (1904-1988)

roman dumitru botezDirijor, compozitor, profesor, membru al Uniunii Compozitorilor, Maestru Emerit al Artei. S-a născut la Roman, pe 10 martie 1904. A urmat cursurile Liceului Roman Vodă. După terminarea Conservatorului, la Secția teoretică și instrumentală, se întoarce la Roman ca dirijor la Biserica Sf. Voievozi. În perioada 1931-1933 a fost profesor la catedra de muzică a Seminarului Teologic Sf. Gheorghe din Roman. În toamna anului 1933 a intrat, prin concurs, în orchestra Radiodifuziunii din București. A fost dirijor al Corului Radio și Corului Filarmonicii George Enescu. Pentru activitatea desfășurată, a primit numeroase premii și distincții: Ordinul Muncii, Meritul cultural, Medalia comemorativă Zoltan Kodaly (Budapesta), Marele premiu al Uniunii Compozitorilor și titlul de Maestru Emerit al Artei.

Constantin C. Iliescu (1892-1978)

roman constantin iliescu 1

Academician, profesor doctor, întemeietorul cardiologiei moderne din România. Constantin C. Iliescu s-a născut pe 15 septembrie 1892, la Roman,a absolvit liceul la Iaşi şi a urmat cursurile Facultățiide Medicină din Bucureşti. În anul 1919 a primit o bursă şi a studiat, timp de patru ani, în Anglia. Profesorul doctor Constantin C. Iliescu este creatorul şcoliimoderne de cardiologie, a reţelei de cardiologie din România şi a unei instituţii unice în lume la acea vreme, instituţie numită ASCAR (ASistenţaCARdiacilor). Datorită doctorului Iliescu s-a dezvoltat şi o reţea de cardiologie princrearea secţiilor de cardiologie în centrele universitare şi a serviciilor de cardiologie în principalele oraşe din ţară. În semn de apreciere și de recunoștință pentru întreaga sa activitate, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare din București îi poartă numele. (D. AILINCĂI)

Articolul precedentL3 Aerostar se desprinde, după Csikszereda-Oţelul 1-1
Articolul următorMaria Miruna Vasîlca de la CN „Ștefan cel Mare” -argint la Olimpiada Națională de Istorie
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.