reclama autocenter

unpr 04

Liderii UNPR vor să întârzie mecanismul prin care, de la 1 ianuarie 2014, străinii pot cumpăra suprafețe de teren agricol în România. Conform planului de aderare la Uniunea Europeană, de la această dată, România ar trebui să se alinieze la cerințele Comisiei Europene și să dea posibilitatea oricărui doritor, să cumpere pământ românesc pe care apoi să-l poată exploata. După modelul Ungariei, președintele Comisiei Prezidențiale pentu Agricultură, Valeriu Steriu a propus ca termenul de 1 ianuarie 2014 să fie prelungit. ”Mizăm pe sprijinul lui Dacian Cioloș, președintele Comisiei Europene pentru Agricultură, pentru a rezolva această problemă. UNPR a făcut și a participat la o analiză a acestei probleme și este un aspect foarte serios. Românii trebuie să devină proprietari pe terenuri și nu străinii. Noi de la 1 iulie vrem să începem să negociem acest subiect, abordat de altfel și în strategia pentru agricultură. Dorim să stabilim un cadru clar, care să fie respectat și sprijinit de factorul politic. Vrem să se mențină direcțiile stabilite la nivelul strategiei agricole propuse, mai ales că, încă un an de acum încolo, mai putem beneficia de sprijinul comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloș”, a menționat Valeriu Steriu, președinte al Comisiei Prezidențiale pentru Agricultură.

În opinia lui Steriu, anul agricol 2013 va fi cu mult mai bun decât anul trecut și trebuie luate măsuri pentru menținerea trendului crescător. ”Ne aflăm în mijloc de an agricol. Ploile din ultima perioadă ne dau mari speranțe pentru rezultate bune. Oricum, 30 iunie este data la care trebuie să predăm strategia agricolă, iar în toamnă aceasta trebuie să ajungă în dezbaterea Parlamentului României și apoi la Guvern. Dacă această strategie se va aproba, iar UNPR susține acest lucru, va trebui să aibă o predictibilitate și va trebui să mizăm pe coabitarea cu Comisia Europeană, pentru ca în agricultura românească să fie un climat stabil”, a conchis Valeriu Steriu.

Culiță Tărâță, președinte al Consiliului Județean Neamț, nu este străin de acest subiect. A susținut ideea de a nu se crea posibilitatea vânzării terenurilor agricole către străini, încă de anul trecut. ”În toate țările din lume pământul este întreg, noi am distrus totul, pământul s-a fărâmițat. E adevărat că în ultimii ani s-au făcut ceva progrese, dar puține”, a declarat Culiță Tărâță.

Irina CĂLIN

Articolul precedentDame supțiri și alte cele
Articolul următorPact discutat și… Dumnezeu cu mila!