Ziua naţională a scos din case peste 2.000 de pietreni, care s-au adunat în Piaţa Ştefan cel Mare să asiste la parada militară. Copii, părinţi bunici şi foarte mulţi tineri cu tricolorul la piept sau în mână au îndurat vântul, care le-a dat un pic de furcă, şi au stat nemişcaţi de la primul moment al ceremoniei, până la încheierea defilării.

După sosirea oficialităţilor – din rândul cărora a lipsit (probabil motivat) preşedintele Consiliului Judeţean, corul Protopopiatului Piatra-Neamţ a intonat imnul de stat, bruiat uşor de problemele de sunet, care s-au rezolvat ulterior. A urmat ceremonia religioasă, o foarte scurtă cuvântare a prefectului Vlad Angheluţă şi apoi momentul aşteptat de toată lumea: parada.

Rând pe rând, în pas de defilare au trecut prin faţa publicului militarii de la Garnizoana Piatra-Neamţ, jandarmii, pompierii şi apoi maşinile (de la Armată, ISU, Jandarmerie, Poliţia Naţională, SRI şi Poliţia locală). De pe toate flutura tricolorul, iar militarii care salutau i-au insiprat şi pe copiii de pe margine. De altfel, copiii au fost cei mai impresionaţi de întreaga manifestare, strigătele lor de admiraţie s-au auzit cel mai clar când maşinile din convoi au trecut pe lângă ei, iar urările pentru România au fost de-a dreptul duioase. De la „să fie frumoasă şi bogată”, până la „plină de oameni veseli cu mai puţine griji”. Aşadar, la Piatra-Neamţ s-a simţit româneşte, oamenii s-au bucurat că s-au întâlnit, şi-au urat unii altora la mulţi ani şi toţi măcar au gândit dacă nu chiar au spus „La mulţi ani România!”. (C. MIRCEA)