România trece printr-o perioadă grea pe piața energiei electrice. Producția de energie nu acoperă necesarul de consum, mai ales seara, după ce panourile fotovoltaice nu mai produc deloc curent electric (oricum acum producția este scăzută). Oameni din sistem au declarat că fără importuri din Ungaria seara nu am putea vedem mult doritele programe de la televiziunile naționale cu declarațiile optimiste ale ministrului Burduja despre soliditatea sitemului energetic național.  Așa că importăm energie din țările vecine – Ungaria, Bulgaria și Serbia – la prețuri foarte mari. În luna noiembrie, prețul mediu al energiei în România a fost de 168,12 euro/MWh, cel mai mare din Uniunea Europeană.

Dependența de importuri

România importă cea mai scumpă energie din UE și sprijină Republica MoldovaSpecialiștii avertizează că România a devenit dependentă de energia importată. Dacă Ungaria sau alte țări vecine nu ne-ar mai vinde curent electric, ar putea apărea pene de curent în toată țara.

Nici nu se putea altfel din moment ce termocentralele pe cărbune sunt aproape închise, iar energia din surse regenerabile, precum vântul și soarele, depinde de vreme.

Plan comun pentru ajutorarea Republicii Moldova

Cu toate problemele din sistem România  s-a angajat, împreună cu Uniunea Europeană, să sprijine Republica Moldova, care trece printr-o criză energetică.

Planul făcut de România și Uniunea Europeană prevede ca, dacă Moldova rămâne fără curent, România să trimită energie peste Prut. Dacă o are și ea. Cum noi importăm masiv, apare întrebarea, pe lângă aspectul politic al ajutorului oferit, dacă vindem energie pentru Republica Moldova la prețul la care o achiziționăm sau dacă vorbim despre contracte încheiate la prețuri mai mici.

Z.C.

Articolul precedentCu numai o săptămână înainte de Ignat, măsuri pentru prevenirea răspândirii pestei africane la Boghicea
Articolul următorWeekend cu ger și ninsori în Regiunea de Nord-Est a țării