Transportul public local de călători se reinventează în Roman. După o perioadă în care au funcționat, cu probleme, doar două trasee de transport călători, operatorii respectivi au renunțat, din motive economice. Primăria a scos la licitație traseele și s-a înscris (și a și câștigat) un operator cunoscut, în Roman și în județ, pentru transportul de persoane județean și interjudețean, firma PRISTYL.

Pentru transportul local, firma a achiziționat 10 microbuze Karsan, de ultimă generație. Minibuzele au fiecare 14 locuri pe scaune și 12 locuri în picioare, sunt prevăzute cu instalații de aer condiționat și de încălzire și sunt dotate din construcție cu rampe pentru persoane cu dezabilități locomotorii.

Administratorul firmei PRISTYL și-a propus să-și prezinte oferta (mașinile, viteza de deplasare, modul de îmbarcare-debarcare, frecvența succedării mașinilor prin stații, etc.) într-un mod inedit: în zilele de 30 noiembrie, 1, 2 și 3 decembrie, între orele 8 și 12, mașinile se vor deplasa prin oraș pe trasele stabilite, îmbarcând și debarcând călători ca în orice cursă obișnuită. Neobișnuit va fi faptul că, în acele zile, în intervalul 8-12, transportul va fi gratuit!

Începând cu 4 decembrie, se va desfășura, efectiv, transportul local de persoane așa cum trebuie, după normele europene. Mașinile se vor succeda, la început, la intervale de 10 minute una față de alta, de luni până vineri, și la 15 minute sâmbăta și duminica, dar frecvența ar putea fi mărită, în funcție de fluxurile de călători.

Primele curse pleacă la ora 5:30 de luni până vineri și la 6:00 sâmbăta și duminica, din stațiile: Stadion ”Moldova”, ”Kaufland” și ”Lebăda”. Ultimele curse sunt la ora 20:00 în cursul săptămânii și la ora 14:00 în week-end și pleacă de la magazinul ”Dedeman”.

Costul unui bilet, indiferent de distanță este de 2 lei (cost aprobat prin Hotărâre a  Consiliului local Roman). Se pot face și abonamente: la prețul de 70 de lei/lună, pe toate liniile, valabile de luni până vineri și la prețul de 100 de lei/lună pe toate liniile, valabile de luni până duminică. (ZCH News)