0:00

Administraţia Naţională de Meteorologie atenţionează asupra riscului mare de avalanşă în Buletinul nivometeorologic pentru 6-7 aprilie, ora 21, în contextul vremii nefavorabile din ultimele zile.

Risc mare de avalanşă pe Ceahlău, ZCH NEWS - sursa ta de informații„La peste 1.800 metri, în partea superioară se întâlnește un strat consistent de zăpadă recentă, ce depășește local 40-50 cm, depus în ultimele zile peste stratul vechi, înghețat în partea superioară în urma scăderii temperaturii. În zona crestelor se întâlnesc plăci de vânt, iar pe văi și în zonele adăpostite depozite mai însemnate de zăpadă. Ninsorile au fost mai însemnate la început în masivele Călimani și Bistriței, dar în cursul ultimei zile și în Ceahlău. În intervalul următor va mai continua să ningă în general slab și moderat, iar stratul va mai crește cu câțiva centimetri. În aceste condiții stratul de la suprafață, recent depus și cu rezistență scăzută, va putea aluneca cu ușurință, pe pantele suficient de înclinate, peste stratul vechi și întărit, ducând la declanșarea spontană de avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat chiar și la supraîncărcări slabe. Și la altitudini mai mici de 1800 de metri s-a depus de asemenea un strat consistent de zăpadă, ce depășește local 30-40 cm, iar în unele zone adăpostite sunt acumulări însemnate de zăpadă. Dedesubt, stratul vechi a înghețat odată cu scăderea temperaturilor. Pe pantele suficient de înclinate, stratul recent depus și cu rezistență redusă, va putea aluneca peste cel vechi și înghețat, atât spontan, cât mai ales la suprasarcini, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii”, precizează documentul ANM.

Risc mare de avalanşă pe Ceahlău, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiComitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a decis deja închiderea tuturor traseelor turistice până ce vremea se va îmbunătăţi şi riscul de avalanşă va fi redus.

Angela Croitoru

Articolul precedent9 ani și 4 luni închisoare pentru proxenetism, una din victime este fiica minoră a acuzatei
Articolul următorCodruț Munteanu, fostul director al spitalului județean, revine în Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.