Precipitaţiile abundente, grindina şi descărcările electrice au produs mai multe pagube în Neamţ. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ a transmis avertizările meteorologice şi hidrologice către toate comisiile locale, iar atunci când a fost cazul au fost transmise mesaje prin sistemul Ro-Alert pentru avertizarea populaţiei.
Pompierii militari şi voluntarii din serviciile locale au intervenit pentru scoaterea apei de la subsolul unui bloc inundat, pe str. Pepinierei din Piatra Neamț, la o hală de producție de la Cersanit, Roman, din curţi şi beciuri inundate în satul Târpești, comuna Petricani, satele Boțești, Verşeşti şi Girov (comuna Girov), Bodeştii de Jos, satul Valea Seacă (comuna Bălţăteşti), Ruseni (Poiana Teiului) şi Gherăeşti. O persoană din Gherăeşti a fost, temporar, evacuată la rude, revenind între timp acasă.
De asemenea, pompierii au acţionat pentru îndepărtarea unui copac rupt căzut peste firele de înaltă tensiune şi peste o casă în satul Boțești, comuna Girov, şi a unui alt copac căzut peste o casă din comuna Ștefan cel Mare. O punte pietonală din satul Sarata, comuna Dobreni a fost distrusă, accesul auto este blocat şi se poate face, doar pietonal, pe o punte din aval.
Un dig al unui iaz din Bălănești a cedat, la consolidarea digului au lucrat 2 ofiţeri şi 2 subofiţeri din comanda unităţii de la Piatra Neamţ, 6 ofiţeri şi 30 de subofiţeri din grupa operativă, iar, după ora 20,00, au rămas să supravegheze situaţia 3 ofiţeri şi un subofiţer. Pentru câteva ore, cât a avut loc deversarea şi până a fost consolidat digul au fost izolate satele Dârloaia, Vlădiceni și parțial Ghelăieşti din comuna Bârgăuani, dar acum nu mai sunt niciun fel de probleme.
O altă intervenţie a vizat degajarea unor copaci rupți căzuți peste o casă şi peste firele electrice în Săvineşti, în operaţiunile de descarcerare, destul de dificile, fiind implicaţi 6 subofiţeri şi un elev.
Angela Croitoru