0:00

Un ultim strigăt de revoltă al asistenților medicali din Neamț care lucrează în cabinetele medicilor de familie este adresat, acum, ministrului Sănătății.

Andreea Manole Adămoae, purtătorul de cuvânt al Asociației Asistenților din Medicina de Familie, care speră la vreo 16.000 de membri la nivel național și urmează să se alăture sindicatului Hipocrat, spune că memoriul vine ca urmare a ”crizei din sistemul medicinii de familie”.

Vrem să atragem atenția opinia publice, autorităților, că nu suntem la săpat de șanțuri, ci personal calificat pe baza acelorași studii ca și colegele noastre dintr-un spital, de exemplu. Vrem să nu mai fim considerați necalificați cu un salariu net de 1.123 lei, în condițiile în care 95% dintre colegii mei din Neamț, dar și din țară, suntem încadrați ca necalificați, cu salariul minim pe economie. Nu mai vrem să fim încadrați ca personal necalificat și plătiți ca atare din cauza unui sistem care din 1999 a dus medicul de familie în privat, dar cu bani de la stat prin contractul cu Casa de Asigurări. Rezolvarea este la Ministerul Sănătății și așteptăm de un an de zile să se miște ceva”.

Revoltă în Neamț: Asistenții medicali vor să-i lase baltă pe medicii de familie, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn memoriul pe care l-a promovat pe Facebook (unde altundeva?) Andreea Manole Adămoae susține:

Suntem în pragul unei crize majore. Cedӑm fizic cât şi psihic, deoarece suntem invizibili, deoarece nu mai reuşim sӑ ne descurcӑm din punct de vedere financiar, deoarece meseria pe care o practicӑm nu mai este respectatӑ. Pasiunea nu ne mai ţine de cald sau de foame. Avem personal insuficient, iar cei care aleg sӑ aştepte intrarea în normalitate sunt din ce în ce mai puţini. De ce sӑ mai rӑmânem în sistem? Credeţi cӑ ne oferiţi motive sӑ rӑmânem? Un motiv mӑcar? Suntem încadraţi ca personal necalificat. Suntem plӑtiţi cu salariul minim pe economie. Nu avem bonuri de masӑ, tichete de vacantӑ, nici un fel de bonificaţie. Nu suntem plӑtiţi conform gradului profesional,competenţei sau a studiilor. Nu ne este recunoscutӑ vechimea. Nu ne este recunoscut gradul principal, sau lucrul pe calculator, sporul de periculozitate (anchete in focar). Nu ne primim concediile de odihnӑ conform legii, îl luӑm parţial sau deloc. Ne expunem zilnic la boli infecto-contagioase. Ne luptӑm cu birocraţia excesivӑ. Legislaţia este contradictorie. Suntem pasibili de sancţiuni plӑtite din veniturile personale. Deprofesionalizarea asistentului medical şi scăderea performanțelor profesionale. Autoritӑţile locale nu ne oferӑ susţinere”. Postarea sa, aici.

Asociația AMA are pregătit un proiect de modificare a legii salarizării unitare pentru includerea asistenților medicali de familie în ramura sanitară. AMA a fost înființată în februarie 2018, la inițiativa asistentei medicale Andreea Manole Adămoae din Neamț și a două colege din județele Dolj și Maramureș. (C.I.)

Articolul precedentNoutăți de pe frontul autostrăzii Târgu Neamț – Târgu Mureș: se fac hârtii
Articolul următorGheorghe Ștefan chemat la tribunal să spună cum i-a dat lui Ionel Arsene 100.000 de euro
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

2 COMENTARII

  1. Ce a scris colega noastră este adevărat!Suntem in toată țara apx 16000 de asistente medicale care profesam la CMI uri ,suntem o categorie uitata de ministerul sănătăți !!!!Inadmisibil sa avem 25 de ani vechime,grad principal și sa nu ne fie recunoscute aceste drepturi!Traim in România ,țara tuturor posibilităților și asta ne ocupa tot timpul !!!!!!!😒😣😠

  2. Ma alaturi si eu strigatului revoltat al colegelor din Neamt. Aceasta este realitatea crunta pe care o traim noi. Responsabilitati avem, raspundere avem, sa nu se uite, noi cele platite ca si un muncitor necalificat, va vaccinam copiii.

Comentariile sunt închise.