0:00

Într-o intervenție chirurgicală care a durat 20 de ore, echipa de 10 medici și numeroși asistenți medicali, infirmieri de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” Iași a reușit să-i replanteze Alexiei ambele brațe. Fata, în vârstă de 15 ani, este una din victimele accidentului din noaptea de vineri spre sâmbătă de la Pașcani, când autocarul cu 33 de persoane, membri ai ansamblului folcloric „Flori de măr” de la Curtești (Botoșani), s-a răsturnat.

Reușită medicală: brațele amputate i-au fost replantate Alexiei, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiOperația prin care i-au fost replantate ambele brațe, unul amputat și celălalt devascularizat, este un succes, potrivit dr. Sidonia Susanu (foto), șefa Secției de Chirurgie Plastică. Asta deoarece s-a intervenit foarte repede, mai ales în cazul brațului devascularizat, cu un efort intens al întregii echipe medicale. Mâine ar urma încă o operație, apoi intervenția de refacere a pielii și apoi reconstrucția nervilor la piciorul stâng, dar medicii sunt încrezători că Alexia va avea 85% funcționale ambele brațe și cu ajutorul kinetoterapiei. „Intervenția chirurgicală până în acest moment putem spune că a fost un succes. S-a reușit replantarea celor două membre, unul dintre ele amputat, celălalt devascularizat, fetița este detubată, respiră singură, sperăm într-o evoluție bună a copilului”, potrivit dr. Sidonia Susanu, citată de zdi. „Va mai avea nevoie de intervenții chirurgicale de reconstrucție ulterioară și de acoperire a defectelor cutanate ale membrului superior drept, dar noi suntem convinși că evoluția ulterioară va fi cu reluarea funcționalității ambelor membre superioare în proporție de aproximativ 85%. Va avea nevoie de un program susținut de recuperare și kinetoterapie-fizioterapie, dar faptul că s-a putut interveni foarte repede și s-a putut revasculariza foarte repede, cât și vârsta foarte tânără a pacientei, ne încurajează să sperăm că evoluția va fi foarte bună. În această seară copilul rămâne în ATI și probabil pe parcursul următoarelor 5-7 zile va rămâne în Terapie Intensivă pentru tratament suportiv. Următoarea operație o planificăm în cursul zilei de luni pentru reevaluarea leziunilor și după trecerea fenomenelor inflamatorii acute, după 3-5 zile, va mai urma o intervenție de reconstrucție a structurilor nervoase a membrului superior stâng, după care după încă 3-4 zile acoperirea defectelor cutanate restante.

La operație au participat practic 3 medici anesteziști, 2 medici ortopezi, 5 chirurgi plasticieni, un număr foarte mare de asistente medicale, infirmiere și brancardieri. De precizat că replantarea unor segmente mari amputate de membre în cazul acesta 2 membre superioare este posibilă doar în condițiile în care se efectuează în mod continuu epurare extrarenală, plasmafereză, în timp intervenției chirurgicale în sala de operație. Fără aceste manevre de Terapie Intensivă suportivă nu poate fi realizată replantarea unui segment amputat de o asemenea dimensiune. Nu vor rămâne multe cicatrici, vor rămâne o parte din teritoriile cutanate fără sensibilitate, dar cele considerate neimportante din punct de vedere funcțional. Cu un program susținut de kinetoterapie și fizioterapie în mod particular apreciem că recuperarea va fi în procent de de 85%”, a adăugat șefa Secției de Chirurgie Plastică de la „Sfânta Maria”.

Reușită medicală: brațele amputate i-au fost replantate Alexiei, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn urma accidentului, 25 de persoane au fost transportate la spital pentru evaluare și îngrijiri, dar 6 în stare gravă, printre care și Alexia Tudose (foto) au fost duși direct la Iași.

Între victime au fost 12 minori și 13 adulți.

Ansamblul urma să ajungă la Ialomița, pentru un spectacol. Autocarul s-a răsturnat într-o curbă, la intrarea în Pașcani.

C.I.

Articolul precedentPeste 9 milioane lei pentru bursele elevilor din Piatra-Neamț
Articolul următorUn șofer băut a provocat un accident în care a fost rănită o fetiță