“Materii prime și artefacte de piatră din Preistorie până în Evul Mediu în Europa” este titulatura unei reuniuni ştiinţifice internaţionale care va avea loc, în perioada 23-25 octombrie, la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni. Manifestarea este dedicată Centenarului Marii Unirii și Anului European al Patrimoniului Cultural.

“A devenit deja o tradiție, ca din doi în doi ani să fie organizată la Piatra-Neamț una dintre cele mai importante manifestări științifice în domeniul cercetării arheologice din România, prilej cu care să fie stabilite noi colaborări și schimburi de experiență cu specialiști și instituții de top din țară și străinătate, care să contribuie la mai buna cercetare și valorificare durabilă a patrimoniului cultural de excepție deținut de Complexul Muzeal Județean Neamț. Dat fiind faptul că cele mai multe obiecte de patrimoniu cultural material mobil, datând din Preistorie și până în Evul Mediu, au fost confecționate din diferite categorii de roci, reuniunea este consacrată materiilor prime folosite și pieselor de piatră confecționate de comunitățile umane de pe bătrânul continent, inclusiv de pe actualul teritoriu al țării noastre”, se precizează într-un comunicat de presă al Complexului Muzeal Judeţean Neamţ.

Evenimentul promovează cercetarea științifică interdisciplinară, acesta reunind contribuțiile a peste 50 de specialiști în arheologie, istorie și geologie, proveniți de la mai mult de 30 de instituții muzeale, universitare și academice prestigioase din România, Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Germania, Austria, Italia, Spania, Ucraina, Rusia și chiar Australia. Lucrările colocviului vor fi însoțite de vizitarea expozițiilor din cadrul muzeelor din Piatra-Neamț, precum și a unor situri arheologice de importanță cultural-științifică deosebită, precum cele de la Poiana Cireșului (cu vestigii datând din paleolitic, perioada cea mai îndelungată din istoria omenirii, căreia i se datorează însăși procesul de antropogeneză), Văleni (prima așezare în care au fost descoperite, de către Gheorghe Asachi, primele artefacte aparținând culturii Cucuteni, ce constituie cea mai importantă civilizație preistorică europeană, prin prisma nivelului înalt de dezvoltare atins de comunitățile sale umane), Bâtca Doamnei (locul celebrei cetăți dacice Petrodava) și Curtea Domnească din Piatra-Neamț (unul din simbolurile statului medieval moldovenesc). (ZCH NEWS)