0:00

Retorică parlamentară cu uraniul de la Grințieș, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDeputatul ALDE Cătălin Drăgușanu s-a declarat surprins – și nu plăcut – că, din radiografia situației economice a țării, făcută de primul ministru Dacian Cioloș în plenul Camerei Deputaților, pe 19 septembrie, a aflat cum țara noastră importă de toate, inclusiv sare și uraniu.

Importurile sunt mult mai mari, în comparaţie cu exporturile. De ce importăm masiv bunuri de larg consum? România importă sare din Marea Britanie, Grecia, Germania, Japonia, când noi avem zăcăminte de sare neexploatate. Noi am transformat salinele în muzee. Nu mai avem curaj să ne exploatăm zăcămintele de care dispunem”, a spus Cătălin Drăgușanu, în cadrul unei conferințe de presă organizată de ALDE Neamț, joi, 22 septembrie.

Aducând culoare locală chestiunii naționale, deputatul Drăgușanu susține că statul mai bine și-ar analiza resursele pe care le deține și ar investi în exploatarea lor, în loc să importe orice de peste tot: ”Importăm uraniu din Canada. Zăcământul de la Crucea este pe final, iar anul viitor mina ar trebui închisă, însă avem în Neamţ mina de la Grinţieş, care necesită investiţii pentru a fi dată în exploatare. Se pare că aceste investiţii sunt prea mari pentru actualul Guvern, de vreme ce importăm”.

Din aceeași prezentare a premierului, la care deputatul de Neamț a asistat live, Cătălin Drăgușanu a remarcat un proiect de relocare a forței de muncă din zonele unde se fac mai puține angajări către cele unde este un deficit al forței de muncă, fapt ce defavorizează cu totul Moldova și județul Neamț implicit.

”În loc să pregătim un program pentru atragerea investitorilor în aceste zone defavorizate, se lucrează la un program pentru relocarea forţei de muncă din zonele defavorizate, aşa cum e cea a Moldovei. Ce șanse mai are județul Neamț în această situație?”, s-a întrebat retoric deputatul nemțean. (Andreea AMARIEI)

Articolul precedentTaximetriștii de la Gara Piatra-Neamț, controlați de 4 instituții
Articolul următorLIGA A II-A: Foresta oprită-n ultimul minut, deşi a condus de 4 ori!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. E clar ca sunt incompetenti.In orice tara moderna, din lumea asta, se creaza facilitati pe perioade scurte, pe zone defavorizate, identificate clar ,pentru atragerea investitorilor. Pai normal ca daca nu facem autostrada in Moldova nu vin investitorii si toti se duc in vest si in Bucuresti. Le este foarte greu sa treaca muntii.Nici macar un amarat de tunel care sa traverseze Carpatii Orientali, pe oriunde, nu suntem in stare sa facem. Ne descurcam noi si pe 2 benzi de circulatie, dar nu in sute de km de serpentine ci macar sa trecem prin tunele. In plus, dupa inchiderea atator mine din Valea Jiului si a altor mari foste combinate din Ardeal, moldovenii care lucrau odinioara acolo au revenit la pamantul parintesc, in Moldova.Densitatea populatiei este mult mai mare decat in restul tarii. Dar investitiile invers proportionale.
    De ce statul roman nu face un plan prin care an de an, sa se faca mici fabrici, in Moldova.Nu sa producem avioane, dar macar alte produse vandabile. Si pentru asta sa ceara propuneri de planuri de afaceri oricarui roman interesat. Cel care castiga cu planul sau, ori sa fie pus chiar sa administreze respectiva afaceri, ori sa fie remunerat pentru ‘ideea buna’.Cum pot cei care au atras fonduri europene, pe diferite tipuri de fabrici de productie, cu investitii intre 200.000 si 500.000 euro sa produca eficient, sa aiba angajati si sa plateasca dari la stat?Pentru ca ei sunt chibzuiti cu investitiilr lor.
    Statul nu poate macar, intr-un an , sa investeasca 5-6 milioane de euro in cateva fabrici mici sau medii de productie?Nu neaparat in mediul urban ci chiar in cel rural. Sunt comune care au toate facilitatile (apa, curent, canalizare, etc). Pai nu poate, ca ar trebui sa recunoasca ca este cel mai prost administrator al unei afaceri si in plus ca trebuie sa puna la conducerea acestor investitii pe cineva ales politic , nu pe criterii de competenta sau examene, sau etc.

Comentariile sunt închise.