O acțiune de amploare a procurorilor DIICOT Vâlcea, cu sprijinul unui procuror german, s-a derulat și în județul Neamț, în această dimineață (15 noiembrie). Ofițeri specializați în combaterea criminalității organizate din județele Vâlcea, Piteşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Neamţ, Hunedoara, Dâmboviţa, Buzău, Botoşani, Vrancea, Olt și Vaslui au făcut 64 de percheziţii domiciliare, cele mai multe (26) în judeţul Vâlcea, 15 în judeţul Cluj, 14 în municipiul Bucureşti, două în judeţul Buzău, două în judeţul Bihor, una în judeţul Hunedoara, una în judeţul Dâmboviţa, una în judeţul Botoşani, una în judeţul Neamţ şi una în judeţul Dolj). Acțiunea a vizat ”destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani”.
Rețeaua a fost pusă pe picioare de un bucureștean, în luna septembrie 2015 și, în decurs de un an, cei 74 de suspecți au reușit să păcălească mai bine de 1.000 de persoane din România, Germania, Cehia, Italia și Franţa, cu suma de peste 4,5 milioane euro.
”S-a reţinut că grupul infracţional era structurat pe 3 paliere (primul palier era format din coordonatorul reţelei şi alţi membri care racolau persoane, cetăţeni români şi străini, dispuse să deschidă conturi bancare; al doilea palier era format din membri ai grupului infracţional organizat care aveau rolul de a lansa ofertele de bunuri fictive pe diferite site-uri de profil din Europa, de a coresponda cu victimele prin intermediul poştei electronice şi de a le induce în eroare în vederea transferării sumelor de bani corespunzătoare aşa ziselor bunuri pe care le ofereau, în conturile bancare din străinătate puse la dispoziţie de către liderul grupului ; al treilea palier era format din membri denumiţi «săgeţi», care au avut rolul de a deschide conturi bancare în România şi străinătate pe care le puneau la dispoziţia grupului, în schimbul unor sume de bani)”, se arată în comunicatul DIICOT.
În județul Neamț s-a făcut o singură percheziție, la domiciliul unui tânăr de 22 de ani, din Miron Costin. Ionuț Alexandru Mandache n-a fost găsit, însă, iar anchetatorii au informații că ar fi plecat din țară și urmează să facă investigații pentru a stabili unde este. El este unul dintre cei care, începând cu luna aprilie, au deschis nu mai puțin de 230 de conturi în străinătate şi aproximativ 120 de conturi în România.
La sediul DIICOT Vâlcea au fost duși suspecții care au fost găsiți în timpul acțiunii, urmând să fie audiați și, eventual reținuți. Cel puțin cei care au avut un rol de bază în înființarea și funcționarea grupării. (C.M.)