De astăzi, 1 iunie 2021, sunt valabile noi măsuri de relaxare pentru localitățile unde rata de infectare cumulată este de maxim 3 cazuri la mia de locuitori calculată la 14 zile, așa cum prevede HG 580 din 28 mai 2021.

Locurile de joacă în spații închise se redeschid la 50% din capacitate, în intervalul orar 5-24, dar cei care însoțesc copiii trebuie să aducă dovada vaccinării împotriva coronavirusului și să fi trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității).

Competițiile sportive în spații deschise sau închise se reiau cu participarea publicului până la 25% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale.

 

Vești bune și pentru sportivii legitimați, de performanță și profesioniști care se pregătesc în săli de sport, fitness, bazine acoperite sau în aer liber și care pot desfășura activitățile doar respectând distanța de 7 mp/persoană. „Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness este permisă până la capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, mai prevede HG 580/2021. Dacă rata urcă la 4 la mie, aceste activități continuă pentru 50% din capacitatea permisă. În cazul piscinelor interioare, acestea se redeschid pentru 70% capacitate și se închid când rata în localitate trece de 3 la mie.

Festivitățile de sfârșit de an școlar sunt permise în aer liber cu participarea personalului didactic, a elevilor și a însoțitorilor acestora. Participarea însoțitorilor este permisă doar dacă aceștia sunt vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2 și au depășit 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, dacă au test RT-PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, ori sunt în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, mai stabilește noul normativ.

C.I.

Articolul precedentDoi tineri duşi de GPS pe un drum forestier – scoşi la asfalt de salvamontişti
Articolul următorLa plajă – reguli noi din 1 iunie 2021