Teoretic, începând cu ziua de 15 mai, fiecare român este obligat să poarte mască în orice incintă. Tot teoretic, este obligat să respecte distanțarea socială în continuare și măsurile de igienă, pentru că – în ciuda tuturor adepților ipotezelor despre manipulări și scopuri ascunse -, Covidul este real și produce efecte.
Practic, ordonanțele militare nu mai pot fi aplicate de pe 15 mai și până când nu vor apărea reglementările referitoare la starea de alertă, care vor fi publicate în Monitorul Oficial abia luni, 18 mai, țara este absolut liberă. Nu există nicio prevedere legală care să poată fi aplicată dacă cineva nu respectă regulile anti-panedemie, în condițiile în care se deschid parcurile, târgurile și alte locuri publice, iar oamenii vor avea tendința, explicabilă, de a se bucura de libertatea de mișcare. În plus, oricine poate călători oriunde în aceste 3 zile, fără să justifice în niciun fel deplasarea, și umblă deja zvonuri că s-au programat ieșiri, în echipă, pentru oameni care nu s-au văzut demult. Evident, o atitudine de relaxare totală poate conduce la o explozie a cazurilor de infecție cu coronavirus în următoarele două, trei săptămâni. Așadar, urmează 3 zile în care bunul simț și respectul față de viața proprie și a celorlalți vor avea cuvântul decisiv.
Probabil, într-o încercare disperată de a drege busuiocul, ministrul Afacerilor Interne va scoate poliția în stradă și va dispune tot felul de acțiuni. Însă, în afară de urmărirea respectării Codului rutier și a legilor referitoare la siguranța publică, polițiștii nu pot face nimic.
”În privința regulilor referitoare la situația epidemiologică, polițiștii pot da doar recomandări”, ne-a declarat agentul Georgiana Moșu, putătorul de cuvânt al Poliției Neamț.
Și deja ne putem imagina cam cum ar fi percepute niște simple recomandări de către oamenii care nu cred absolut deloc în existența coronavirusului și rostogolesc pe Facebook teorii despre antenele 5G, Bill Gates și alte scopuri ascunse ale pandemiei.
C.M.
Eu nu m-as baza pe asta,Legea 61/1991 art.2 29) nerespectarea măsurilor de ordine luate de organele competente în caz de calamități naturale sau alte pericole publice;