mircea dragan

În iunie1973, regizorul Mircea Drăgan a turnat, la mănăstirea Neamț, primele secvențe din filmul istoric “Frații Jderi”. Pentru autorul celebrelor “BD-uri”, acesta era al 11-lea film din carieră, respectiv, al treilea istoric, după “Neamul Şoimăreştilor” şi “Columna”. (A. MOISE)

“… 8 iunie 1973. Mănăstirea Neamț. Spre altar se îndreaptă un strălucitor alai: Ştefan cel Mare, mitropolitul Sucevei, Alexăndrel, boieri. Se trag primele cadre la filmul istoric «Fraţii Jderi». Îl răpim pentru câteva momente, pe regizorul Mircea Drăgan, realizatorul acestui film.

– De ce tocmai «Frații Jderi»?

– E o dorință veche. Şi mărturisesc că sunt fericit să o văd pe cale de realizare. Filmul istoric este un gen care, alături de filmul de actualitate, trebuie cultivat mai mult la noi. Mai mult şi, în unele cazuri, mai bine. Apoi să nu uităm că prin aceste locuri şi-a purtat gloria Ştefan cel Mare. Este primul film care se opreşte asupra imensei lui personalități.

– Urmăriți evenimentele din roman?

– În cea mai mare măsură cu intenția, de a insista mai mult asupra lui Ştefan. De altfel în acest sens a fost realizat şi scenariul pe care-l semnez alături de Profira Sadoveanu şi Constantin Mitru.

– Acesta este al 11-lea film din activitatea dumneavoastră regizorală. Ultimul a fost filmul de actualitate «Explozia». Acum un film istoric. Să nu uităm «BD»-urile. Se pare că aveți o echipă de actori preferați.

– E normal ca un regizor să manifeste preferință pentru un actor sau altul. Dar această preferință nu se bazează pe un suport subiectiv ci pe modul în care se poate realiza acea reciprocitate care să asigure reuşita filmului. «Frații Jderi» se bucură de o distribuție valoroasă, de o echipă tehnică din cele mai bune. Şi sperăm ca rezultatele să fie pe măsură.

– Ați început filmările la Mănăstirea Neamț. Unde vor continua?

– Să o luăm metodic: filmul îl vom realiza color, pe ecran lat în două părți. Asta înseamnă 4.000 de metri de peliculă. Aici vom trage aproape 600 de metri. Dar 600 de metri de film presupun mii de metri de peliculă pe care îi vom prepara în laboratoare. Vom filma în aceste locuri încă aproape două săptămâni. Restul filmului în ținuturile sucevene. Ceea ce cred că trebuie remarcat în conceperea acestui film este faptul că peste 70% din acțiune se desfăşoară în frumosul peisaj al Moldovei de Nord.

– Nu vreți să pătrundem dicolo de peruci şi costume?

– De ce nu? George Calboreanu, Toma Dumitriu, Gheorghe Cozorici, Iurie Darie, George Motoi, Florin Piersic, Draga Olteanu, Sebastian Papaiani, Gheorghe Dinică, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin…

– Să nu desconspirăm totul. Mai ales pentru plăcerea de a reveni”. (D. Simionescu, Ceahlăul, duminică, 10 iunie 1973)

Articolul precedentIon Antonescu la Piatra Neamț
Articolul următorViolonistul Mihai Constantinescu la Piatra Neamț