Vasile Miriuta a catalogat arbitrii in buni si slabi

* interviu cu Vasile Miriuţă, principalul Ceahlăului

– Cum ați caracteriza sincopa cu CFR Cluj?

– Am spus că nu am ce să le reproșez băieților, chiar i-am felicitat pentru atitudine, pentru angajament fizic, pentru faptul că s-a văzut că-și doresc victoria. Am încercat să găsim o breșă în apărarea clujenilor, dar nu am putut să marcăm, iar la pauză le-am spus băieților că, în cazul în care nu putem să marcăm, să fim atenți să nu pierdem.

– A fost noroc, sau neatenție la faza golului?

– Dacă era Cânu, cu experiența lui, poate că am fi reușit să degajăm mingea din acea zonă. Apoi, în faza premergătoare, m-am uitat atent, a fost fault în atac nesancționat. A urmat centrarea, lovitura de cap și norocul, care a întors mingea exact în piciorul celui care a lovit mingea în primă fază. Din bară, se putea duce oriunde, iar Jovic era căzut… Asta este, le-am și spus băieților că nu e un capăt de țară, trebuie să ne vedem lungul nasului și să câștigăm meciurile de 6 puncte, cu Botoșaniul, cu Săgeata, cu Chiajna, cu Brașovul, cu Viitorul și cu echipele de mijlocul clasamentului. Dacă se ivește ocazia să ciupim puncte de la echipele puternice, atunci ne va fi cu atât mai bine. Avem 17 puncte, ne mai trebuie 10-11 puncte ca să stăm liniștiți la iarnă în clasament, să avem sărbători fericite.

– Credeați că după 11 etape, veți avea 17 puncte?

– Sincer, după calculele din vară, nu mă așteptam, dar mă bucur că am dat peste un colectiv de jucători cu caracter. Nu se ceartă între ei, nu-și vorbesc urât, nu-și reproșează nimic unii altora, ci se gândesc cum să se ajute între ei. Și la meciul cu Clujul ne-a lipsit mult Achim, pentru că în situația noastră, e un jucător care se formează greu pe postul lui. Nu avem bugetul CFR-ului să avem o bancă de rezerve de talia lor, unde salariul lui Cadu, este echivalent cu zece fotbaliști de-ai noștri.

– Are viitor Ceahlăul?

– Are, doar dacă mă gândesc la cei pe care-i urmărim. Ștefănescu, a reușit să marcheze pentru Ceahlăul II. Tăbăcariu, iarăși este un tânăr pe care-l ținem sub observație. Cu Popadiuc am vrut să încep titular în meciul cu CFR, dar a venit obosit de la lotul național de juniori. Îl avem pe Chitoșcă, care joacă titular și chiar a avut câteva incursiuni cu CFR Cluj, frumoase. La o fază a fost oprit de o semnalizare eronată a arbitrului asistent Sebastian Gheorghe. Nu zic că ar fi marcat sută la sută, dar a putea scăpa singur cu portarul.

– Ați catalogat arbitrii, exact după modelul fotbaliștilor. De ce?

– N-avem voie? Așa cum sunt fotbaliști buni și fotbaliști slabi, tot așa sunt arbitrii buni și arbitrii slabi. N-am zis nimic rău de nimeni și dau un exemplu: la Cluj, unde Gheorghiu a fost eliminat prea ușor, n-am comentat cele două cartonașe galbene. Acum, însă, prea am fost ținuți la respect, departe de careul CFR-ului…

– Se tot vorbește de reformarea fotbalului românesc. Ar trebui să înceapă cu arbitrii, sau cu conducerea FRF?

– Ar trebui să înceapă de jos. De acolo, de la bază!

– În Germania, comunitatea locală sprijinea sportul de performanță?

Bineînțeles. La Cottbus, spre exemplu, municipalitatea asigura jumătate, sau trei sferturi din buget, apoi veneau firmele private care contribuiau și ele. În Ungaria, dau exemplul ăsta, cu toate că or să mă facă unii ungur, dar sunt prieten cu Viktor Orban și vorbesc deseori cu el. Uitați-vă ce investiții s-au făcut în infrastructură! Toate stadioanele s-au modernizat, tineretul este atras către bazele sportive și au apărut transferurile la echipe bune din vest. Mă uitam la echipa de volei fete. Ce echipă aveau în trecut și acum au mai rămas câteva jucătoare. Nu-i normal! Sportul trebuie ajutat de comunitatea locală.

– Cum se lucrează la grupele de copii și juniori ale Ceahlăului?

– Se lucrează bine, din câte am văzut, dar sunt puține terenuri de fotbal, iar terenul sintetic este suprasolicitat. Ar mai fi loc de construit vreo două terenuri de fotbal, cu gazon natural, pentru că pe gazon natural copilul își dezvoltă abilitățile.

– Ce ați vrut să schimbați la Ceahlăul, de când ați venit?

– Mentalitatea. Vreau să fie permanent una de învingători. Vreau să nu pierdem, pentru că nimănui nu-i convine să piardă și mai vreau să ne știe toți de frică. Să nu-și facă prea mulți gânduri că ne vor învinge. După 11 etape ne-au bătut la limită două echipe bune.

– Ați spus că antrenați cei mai buni fotbaliști din România. Vă mai mențineți opinia?

– Bineînțeles. Jucătorii mei sunt cei mai buni! Etapa viitoare jucăm la Gaz Metan Mediaș, o echipă în revenire de formă, dar ne pregătim să facem un joc bun.

– Despre naționala României, credeți că are șanse la baraj?

– Și Grecia și România au șanse. E cam egalitate, din punctul ăsta de vedere, pentru că ambele echipe sunt preocupate să nu ia gol. Depinde și de faptul că jucăm primul meci în deplasare. Dacă marcăm în Grecia și facem un meci bun, sigur ne calificăm.

– La iarnă vizați câțiva jucători pentru transferuri?

– Am deja 2-3 jucători vizați să întărim lotul. Nu pot să vi-i spun acum.

– Monroy face parte din planurile dv. de viitor?

– Monroy e un jucător care a greșit față de club. Să nu te prezinți la convocare, indiferent dacă ai de primit sau nu bani, e o abatere gravă. El se pregătește acum cu echipa a doua. M-am întâlnit de vreo două ori cu el, dar nu m-a întrebat niciodată nimic. Un jucător care vrea să joace, se comportă altfel, credeți-mă. El preferă să se antreneze cu Ceahlăul II, din câte am observat. Eu aș fi procedat altfel, dar, mă rog, eu sunt altfel ca om. Eu nu pot trăi fără fotbal!

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ

4 COMENTARII

 1. Vreti ,nu vreti,un jucator ca Monroy ,nu gasesti la multe echipe din liga 1,pe postul lui este foarte bun ,daca nu aveti nevoie de el macar sa fie imprumutat,isi iroseste talentul ,fara sa joace,cu toata experienta lui E.Dica nu este mai valoros ca Monroy,parerea mea.

 2. Din punct de vedere fizic si mental ,Gaz Metan este peste Ceahlaul,doar cu noroc si autobaza ,scoatem un rezultat de egalitate,au doi jucatori care-mi plac unul este Ciprian Petre care ne-a chinuit mereu cu centrarile lui foarte exacte,Lulacu care stie sa desfaca apararea adversa,si pe aparare Markovici,ne vor inghesui bine in propriul careu.

 3. cu motivare maxima din partea a lor nostrii putem sa si castigam jocul.
  Gaz Metan are slabiciunile ei. A castigat multe jocuri cu noroc.
  dar.. motivare maxima.. oare vom avea asa ceva ?

 4. problema cu Monroy e foarte simpla : Are mai multa nevoie Monroy de Ceahlaul sau Ceahlaul de Monroy ?
  intalnirile intre 4 ochi nu conteaza la acest nivel.
  jucatorul nu poate juca pe 2 lei, asta e clar, oricat de mult ar tine el la echipa.
  eu cred ca ambele parti ar trebui sa mai lase de la ei, sa ajunga la un numitor comun si sa joace pt. ca e spre binele echipei.

Comments are closed.