udrea roman 2014 02

* astfel au declarat, la unison, primarul Laurențiu Leoreanu, președinte PDL Roman, și deputatul PDL, Elena Udrea

“Referendumul de revizuire a Constituției nu va trece”, au declarat, la unison, primarul Laurențiu Leoreanu, președinte PDL Roman, și deputatul PDL, Elena Udrea. În cadrul unei conferințe susținute la Roman, deputatul democrat-liberal a vorbit despre importanța alegerilor prezidențiale, susținând faptul că viitorii candidați la funcția de președinte se vor stabili funcție de modificarea sau nu a Constituției. Elena Udrea a declarat că românii trebuie să fie atenți la ceea ce vor vota la finele anului. “Depinde de noi ce vom face în 2014, depinde de români să facă diferența. Nimeni nu este perfect și nu putem găsi perfecțiunea în clasa politică, dar clar există politicieni cu mai multă bună credință și unii care nu o au deloc. Speranța este ca alegătorii să se gândească ce votează, pentru că nu ne permitem să mai greșim o dată, pentru dacă greșim – vom greși pentru următorii zece ani”, crede Elena Udrea.

Un candidat mare contra candidat USL, în turul doi

Aceasta a reiterat discuția din toamnă în care a lansat invitația către partidele de centru dreapta de a se uni. Din punctul deputatului de vedere, o alternativă reală la candidatul USL poate veni doar din partea unui singur candidat al partidelor de dreapta unite. “Speranța mea este ca cei care se opun actualei puteri, cei de centru dreapta, să se unească. Nu se votează pe doctrine politice, ci pe credibilitatea liderilor formațiunilor, a candidaților și pe acțiunile și măsurile propuse. Noi – opoziția la USL – partide mai mari mai mici, trebuie să înțelegem nevoia să venim cu o alternativă credibilă, să dăm un singur candidat și care, cu susținerea tuturor partidelor, să învingă în turul doi candidatul USL”, a mai spus Elena Udrea, care a enumerat pentru Marea Dreaptă formațiunile:  Partidul Mişcarea Populară, Forţa Civică, PNŢCD şi Partidul Democrat Liberal.

Candidat PSD și candidat PNL

Președintele PDL Roman spune că, în opinia sa și pe calcul matematic, Constituția nu va trece. Deputatul Elena Udrea spune același lucru, motivând prin aceea că românii nu vor dori să-i ia președintelui atribuțiile. “Nici la USL nu este un candidat. Depinde ce se va întâmpla la referendumul de modificare a Constiuției. Dacă trece Constituția, vor merge probabil împreună. Dacă nu va trece, vor merge separat. Asta este logica mea. Pe calcul strict matematic, nu cred că referendumul va trece, pentru că se merge tot cu 50% din cei înscriși de pe listele electorale. Din experiență se știe faptul că procentajul de prezență la vot la europarlamentare e cel mai mic din toate alegerile”, a declarat președintele Leoreanu.

Elena Udrea spune că o dezbatere pe tema modificării Constituției va aduce în prim plan modificările propuse pe linia atribuțiilor președintelui. Și că românii nu vor dori să aibă un președinte care “să ude florile”: “USL vor să pună un președinte decorativ, pe când românii vor ca președintele este ales de ei să fie cel care garantează că anumite lucruri se vor întâmplă într-un fel în România. Antonescu oricum preferă să doarmă, dar românii vor ca președintele să aibă atribuții, nu să spună că nu poate face nimic decât să ude florile. Dacă atribuțiile președintelui rămân cele de azi, Ponta nu îi va da pârghiile lui Antonecu. Există această frică între cei doi. Bătălia pe reducerea atribuțiilor se duce doar pe cine va candida Ponta sau Antonescu”.

Un candidat cu acte vechi

Deputatul Elena Udrea spune că nu are cum ca un partid să scoată acum un candidat pe care poporul să nu-l cunoască. “Nu se naște azi un candidat la președinte. Nu mai poți deveni un personaj notoriu dacă nu ești deja. Nu mai poți azi să inventezi un candidat, așa că vor fi din cei care se văd deja pe scena politică. În opinia mea, vor fi stabiliți candidații după europarlamentare. Este timp să se stabilească cine este cel mai bun candidat, care respectă cel mai bine nevoile pentru alegerile din decembrie”, a precizat Elena Udrea, refuzând să răspundă la întrebarea dacă va accepta să fie candidatul unei eventuale Mari Drepte, deși, în toamna anului trecut, a lăsat de înțeles că o astfel de propunere ar onora-o.

Elena Udrea a mai precizat faptul că nu vrea să candideze pentru o funcție de europarlamentar, dar că o susține pe Elena Băsescu, fiica președintelui, pe care o consideră cel mai activ reprezentant al României în Parlamentul European, pe care atât PDL, cât și Partidul Mișcarea Populară ar fi mândri să o aibă pe listele de la alegeri, asta dacă nu va candida din nou ca independent.

Claudia MATEI

Articolul precedentŞAPTE PENTRU ETERNITATE
Articolul următorTroleibuzul pregătit de iarnă