0:00

Referendum cu repetiţie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* preşedintele a anunţat marţi că va cere organizarea unui nou referendum cu temele celui din 2009: reducerea numărului de parlamentari la 300 şi parlamentar unicameral

* liderii USL s-au reunit miercuri pentru a discuta noul context politic, dar au ieşit la înaintare doar cu purtătorul de cuvânt (PNL) şi cu Ion Iliescu (PSD)

* ulterior, premierul a decretat că este “un nou scandal”

* referendumul se poate organiza chiar dacă Parlamentul respinge iniţiativa, pentru că rolul legislativului e doar consultativ

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, 11 iunie, că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009. Şeful statului a spus că atitudinea Parlamentului, a majorităţii USL, privind modificarea Constituţiei, este una “care nu este compatibilă cu statul de drept şi care creează un precendent extrem de periculos, în care se refuză punerea în aplicare a voinţei liber exprimate de popor”. “Din punctul meu de vedere, această atitudine a majorităţii USL, care respinge punerea în aplicare a referednumului din 2009 nu are nimic de a face cu democraţia şi cu poporul în numele căruia Parlamentul susţine că îşi exercită mandatul”, a spus Traian Băsescu. El a adăugat că este obligaţia sa să utilizeze toate mijloacele constituţionale “pentru a da şansa ca democraţia să învingă voinţa parlamentarilor şi să se aşeze în interesul cetăţenilor”. “Voi emite decretul şi în funcţie de ce se întâmplă cu Legea referendumului. Dacă Legea referendumului va fi modificată cu prezenţa de 30%, o să beneficieze şi acest referendum de avantajul privind o prezenţă de 30%. Vreau să subliniez, sunt hotărât să-i determin pe parlamentari să respecte votul cetăţenilor. A fost un referendum, este obligaţia Parlamentului să respecte acest referendum”, a afirmat Traian Băsescu. Întrebat ce are însemna dacă nu s-ar ţine cont de nici de rezultatul celui de al doilea referendum pe această temă, Traian Băsescu a răspuns: “Atunci s-ar desfiinţa alineatul 3 din articolul 1 din Constituţie, care spune că România este stat de drept”. Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că mesajul său pentru români în privinţa referendumului este să aibă încredere că el se va bate pentru ca voinţa lor să fie respectată. “Mesajul meu pentru români este să aibă încredere că mă voi bate pentru ca voinţa lor să fie pusă în aplicare în Parlament până la ultima resursă constituţională pe care o am”, a spus Traian Băsescu.

Victor Ponta: “Am venit să beau cafeaua cu Crin”

Conducerea USL a părut a fi luată prin surprindere de iniţiativa preşedintelui. Liderii Uniunii Social-Liberale s-au reunit în şedinţă, abia miercuri dimineaţă, la Senat. Potrivit unor surse politice, întâlnirea a avut loc ca urmare a declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu, care marţi seară a anunţat că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral. La şedinţa, care a avut loc în biroul preşedintelui PNL, au participat Victor Ponta, Crin Antonescu, vicepremierul Liviu Dragnea, precum şi senatorii jurişti ai PSD şi PNL, Ioan Chelaru, respectiv Tudor Chiuariu. “Am venit să beau cafeaua cu Crin”, a spus, “la mişto”, Victor Ponta la venirea la Parlament. Ulterior, premierul a devenit mai comunicativ. “Un nou scandal. Trebuie să mai şi muncim, că scandaluri am tot avut în ultimii ani. Ce vrea domnul preşedinte… e cetăţean, are dreptul, foarte bine. Noi vom îndemna cetăţenii să vină la referendum şi să voteze «Da», domnul Băsescu îşi va îndemna susţinătorii să vină să voteze «Nu». Tragem linie şi vedem dacă au fost mai multe răspunsuri de «Da» decât de «Nu»”, a spus Victor Ponta, la finalul întâlnirii liderilor USL, care a avut loc miercuri dimineaţă la Senat. Liderul PSD a mai spus că este dreptul preşedintelui “să facă orice referendum doreşte”. “Guvernul guvernează, nu dă din gură la televizor ce ar vrea şi ce nu ar vrea. Facem referendumuri câte vrea preşedintele, dar avem mult mai multe lucruri importante de făcut. Românii nu vor un nou scandal, iar domnul Traian Băsescu nu o să reuşească să mă atragă într-un nou scandal”, a adăugat Victor Ponta.

Mihai Voicu şi “Bunicuţa”

Liderii USL nu au făcut alte comentarii referitoare la referendum, dar au apelat la purtătorul de cuvânt (PNL) şi la “Bunicuţa” Ion Iliescu (PSD). “În opinia mea este o declaraţie populistă, procesul de revizuire a Constituţiei se află în plină desfăşurare şi nu trebuie să uităm faptul că întotdeauna un astfel de proces se încheie printr-un referendum, unde se decide şi dacă forma Constituţiei este aprobată sau nu. Aşadar, nu doar pe subiectele menţionate, ci pe întreaga construcţie constituţională cetăţenii români vor avea ocazia să se pronunţe prin referendum, când procesul va fi finalizat. În opinia mea, a organiza două astfel de procese de consultare, la scurt timp unul după celălalt, pentru că din punct de vedere calendaristic aşa s-ar desfăşura lucrurile ar însemna doar o risipă inutilă de resurse. Cel mai important referendum este cel pentru aprobarea Constituţiei”, a declarat Mihai Voicu, purtătorul de cuvânt al PNL.

“E o ieşire cam precipitată pe parcursul discuţiilor antamate în legătură cu modificările de adus Constituţiei. Domnul Traian Băsescu s-a grăbit cu această intervenţie pentru a influenţa mersul dezbaterii. Dar nu e nicio problemă”, a spus Ion Iliescu. Fostul preşedinte a precizat că Traian Băsescu a devenit partizanul ideii ca România să treacă la unicameralism, arătând însă că statele europene mari au toate un sistem bicameral. “Referendumul la care face el referire… poporul dacă spune mâine să se desfiinţeze Parlamentul ar vota desfiinţarea Parlamentului, ăsta nu e un criteriu. Noi ne-am aliniat la o tradiţie istorică a ţării, o practică generală a Europei. Doar ţările mici nu au Parlamente bicamerale, ţările cu anumită mărime au legislative bicamerale”, a mai spus Ion Iliescu. Fostul preşedinte a mai arătat că reducerea numărului de parlamentari la 300, solicitată de Traian Băsescu, e o chestiune care ţine de practică şi de măsuri preconizate. (Z.C.H.)

Articolul precedentParlamentul, doar rol consultativ
Articolul următorZiua eroilor la Vânători-Neamţ