0:00

Reorganizarea spitalelor publice din zona Moldova vine de la Ministerul Sănătății în perspectiva înființării spitalului regional la Iași. Pe principiul eficientizării activității medicale, propunerea principală din proiectul masterplanului pe Regiunea Nord-Est vorbește de reduceri de paturi și chiar desființarea unor spitale. Reducerea de paturi s-ar face prin centrarea activității pe spitalizare de zi, cu păstrarea serviciilor de urgență și a unor specializări medicale.
La Neamț, se preconizează, printre altele, desființarea Spitalului Orășenesc Bicaz și transformarea într-un centru medico-social sau crearea unui ambulatoriu independent. Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani ar urma să devină monospecialitate pe TBC și cu dezvoltarea îngrijirilor paliative. Spitalul de Psihiatrie Roman au urma să devină centru de servicii comunitare și ambulatorii cu segmente pentru copii, dependenți. Celelalte spitale orășenești ar urma să devină spitale de îngrijire secundară.
La Suceava, același principiu ar reducerii numărului de paturi și trecerea la spitalizarea de zi s-ar aplica și la Spitalul Județean de Urgență, care luna aceasta a obținut acreditarea cu un punctaj de top. Spitalul de boli cronice Siret ar urma să fie transformat în centru medico-social. Spitalul de psihiatrie Câmpulung este propus pentru fuzionare cu spitalul municipal sau unitate pentru servicii comunitare de sănătate mintală.
La Bacău, ar urma să apară al doilea centru regional de servicii de îngrijire terțiară sau specializat pe boli acute din Moldova, inclusiv pe centrul de oncologie, de la Spitalul Județean de Urgență Bacău. La Onești, spitalul ar urma să fie transformat în ambulatoriu, iar la Comănești spitalul ar putea funcționa pe recuperare sau unitate socială.
La Vaslui, spitalele orășenești ar urma să se transforme în unități de îngrijire secundară, cu reduceri de paturi. Spitalul de Psihiatrie Murgeni s-ar putea transforma în unitate cu servicii comunitare de sănătate mintală.
La Botoșani, spitalul de recuperare ar urma să rămână pe actuala structură. În schimb, Spitalul Municipal Dorohoi ar funcționa ca spital de îngrijire secundară cu reduceri de paturi și spitalizare de zi, iar Spitalul de Pneumologie ar trece doar printr-o reducere de paturi.
Intenția restructurării spitalelor este mai veche, iar acum Ministerul Sănătății vrea o actualizare a situației. Toți managerii spitalelor din Moldova sunt invitați la Iași pe 25 februarie, pentru a discuta despre masterplan și spitalul regional Iași cu reprezentantul Ministerului Sănătății.

Articolul precedentNoul Cod Rutier – un fake news
Articolul următorFemeia împuşcată la Farcașa fost găsită moartă de fiul ei, care descoperise scrisoarea de adio a ucigaşului
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.